Дела Едгар Дегаа пред београдском публиком

После 52 године, Едгар Дега из колекције Народног музеја поново пред београдском публиком. У Галерији Српске академије наука и уметности отворена је изожба "Тренуци посматрања". То је јединствена прилика да се до 15. септембра види стваралаштво једног од најрадикалнијих уметника модерне и једног од оснивача импресионизма.

На улазу у Галерију САНУ посетиоце дочекују текстови исписани на зидовима. О стваралаштву Дегаа, Паризу, Србији која тежи да прати модернизам 19. и прве деценије 20. века.

"Први колекционар дела модерне уметности био је краљ Милан Обреновић. Током девете деценије 19. века, он је боравио у Паризу дуже време и том приликом је сакупио неколико стотина дела водећих француских импресиониста и постимпресиониста. Његова збирка је распродата неколико година после његове смрти, на иницијативу његове жене, краљице Наталије", каже ауторка изложбе Драгана Ковачић.

Пут кроз Галерију води до уметниковог заустављеног времена – фотографије, којом се страствено бавио.

"У последњих неколико година у свим ретроспективама је била и фотографија, зато што је он на крају свог живота и при крају 19. века упознао медиј фотографије, и у њему био исто толико експерименталан као и у свим другим ликовним делима", објашњава коауторка изложбе Миланка Тодић.

И, пред посетиоцима – раскошна уметност. Ту су осветљена два суштинска упоришта целокупног опуса великог уметника: цртеж, као основна уметничка дисциплина, и везаност за класичне узоре.

"Збирка Едгара Дегаа представља једну од најзначајнијих целина, не само за Народни музеј и Србију, већ и у ширим оквирима – све до централне и западне Европе. Ова јединствена колекција, која обухвата 29 његових остварења на папиру, у ствари представља најрепрезентативније теме којима се он бавио", каже Ковачићева.

Ова дела Едгара Дегаа, која баштини Народни музеј, припадају колекцији Ериха Шломовића, младог Београђанина, трагично настрадалог у Другом светском рату. Изложба Народног музеја достојна је сваке хвале. Само да, коначно, дочекамо да изложбе попут ове приређује у свом здању.

број коментара 0 пошаљи коментар