Драгославу Михаиловићу награда "Григорије Божовић"

Књижевна награда за стваралаштво писано у духу приповедне прозе Григорија Божовића за 2016. годину, коју додељује Дом културе "Стари Колашин" у Зубином Потоку, припала је Драгославу Михаиловићу за "снагу уметничког приказивања трагичних, а судбински преломних момената из наше новије историје у приповеци 'Четрдесет и три године'".

Жири за доделу књижевне награде "Григорије Божовић" радио је у саставу Драгиша Бојовић, Андријана Живановић и Милета Аћимовић Ивков (председник).

Приповетку "Четрдесет и три године" Михаиловић је објавио 2013. године у часопису "Наш траг" у Великој Плани, а потом је укључио у ново издање своје најцеловитије грађeне приповедне књиге "Ухвати звезду падалицу", коју је прошле године објавила "Лагуна".

У овој је приповеци Михаиловић, како је приметио жири, сижејно повезао неколико тематских компоненти, наративних ситуација и временских планова приповедања и то на стваралачки опробан и вишеструко потврђиван начин.

"Развијајући причу о судбини јунака Параћинца Ранка Петровића, писца у покушају и новинара из нужде, који, као и толики други његови јунаци, са теготним емотивним пртљагом неостварености и усамљености бива поринут у вртлог живота који га доводи у Сарајево, а отуда по новинарском задатку у Билећу, Михаиловић је посредством аукторијалног приповедача у приповетку увео и неке од епохалних тема", наведено је у образложењу.

Једна од тема везана је за злочине усташа у источној Херцеговини за време Другог светског рата, а друга за поратне догађаје - патње и страдања због Резолуције Информбироа, стварање логора за политичке затворенике, од којих је највећи и најзлогласнији онај на Голом отоку.

"Захваљујући потреби да судбину појединца споји са преломним питањима политичке историје Југославије, он је дошао у могућност да у приповеци повеже и различите временске и просторне планове - од ратних, преко поратних година, до савременог доба и од Босне и Херцеговине до Србије", констатовао је жири.

Жири је истакао да се на тај начин у овој приповеци значењски плодотворно и уверљиво стекли неки од најважнијих тематских, значењских и етичких комплекса целокупне

Михаиловићеве књижевности, а кроз упечатљиво реалистичко представљање различитих личних и националних искушења и посрнућа и психолошки продубљено мотивисање радње и сликање ликова и карактера, он је успео да нам приближи трагизам једног блиског времена, које још оцењује и усмерава наше судбине и притиска нашу савест.

"Тако је овај велики писац наше новије књижевности још једном окренуо завртањ свога приповедања и суочио нас са понорношћу скорије историје коју у његовој хуманизованој стваралачкој визији, са становишта потребе за преиспитивањем, кајањем и моралним прочишћењем јунака, постојаније надилазе снага сећања, оптимистички витализам и присна везаност ближњих, као вредности које из таме времена сијају, указују и опомињу", наведено је у образложењу.

Награда, која се састоји из новчаног дела, повеље и диптиха у дуборезу са ликом Григорија Божовића, Драгославу Михаиловићу биће уручена на свечаности у Дому културе "Стари Колашин" у Зубином Потоку 1. јуна.

број коментара 0 Пошаљи коментар