Шта је РТС припремио за посетиоце у Ноћи музеја

Поводом "Ноћи музеја", која ће бити одржана 20. маја, Радио-телевизија Србије припремила је програме у згради Телевизије и Радио Београду.

Од 18 до 19 часова у Галерији РТС-а у Таковској 10 биће организован панел разговор у оквиру изложбе "Медиала: некад и сад".

Одржаће се разговори на тему: "Дух Медиале у савременом стваралаштву", а говориће: проф. Оливер Томић, проф. Жељко Ђуровић (који је и један од излагача), Војислав Радовановић (један од излагача). Модераторке ће бити ауторке изложбе Маја Живановић и Биљана Јотић.

Од 19 до 20 часова у великом холу РТС-а биће одржан - "Телевизијски рокенрол".

Телевизија Београд је прва на свету 1967. године имала програм састављен искључиво од спотова снимљених на домаћу музику.

На основу овог наслеђа, у "Ноћи музеја" окупиће се учесници и сведоци музичког и телевизијског полувековног трајања.

Посетиоци ће моћи своје једноминутне интервјуе са присутним великанима рокенрол сцене да поделе на друштвеним мрежама (Фејсбук, Јутјуб, и Твитер).

Линкове са снимцима могу да пошаљу на адресу webdesk@rts.rs и убрзо ће бити објављени на Интернет порталу РТС-а.

Ауторски тим: Петар Ђиновић, Бојана Андрић, редакција за историографију и Галерија РТС-а.

Од 21 до 23 часа у малом холу РТС-а биће одржана изложба "Еволуција револуције" – од памфлета до клика.

Студенти Факултета политичких наука ће водити посетиоце кроз изложбену поставку која прати начин на који су некадашњи револуционарни покрети окупљали људе, а како се у данашњем дигиталном времену друштво самостално организује.

Изложба је замишљена као поставка од четири целине, од којих ће свака представљати једну епоху и револуцију: Пролећну револуцију у Србији из 1848-1849. године, Америчку револуцију, Октобарску револуцију 1917. године и Арапско пролеће 2010. године.

Програм у Радио Београду – Хиландарска 2

У Радио Београду биће организован програм под називом "Златне шездесете – рок историја у 'Ноћи музеја'"

За овогодишњу манифестацију "Ноћ музеја" од 21 час – Радио Београд 202, "Рок музеј", музичка кућа "Метропис", Институт за савремену музику и Техника Радио Београда припремили су гала вече за музичко путовање кроз време.

Мултимедијална презентација ће рок музику тог времена представити кроз двочасовни програм концертом из Студија 6 Радио Београда и тематском изложбом концертних фотографија, аутентичних инструмената и техничких уређаја са краја шездесетих и почетка седамдесетих година.

Угостићемо и глумце првог извођења мјузикла "Коса" у Атељеу 212 давне 1969. године.

Музику тог времена изводиће Бранко Марушић-Чутура, Срђан Гојковић-Гиле, Стари Мајстори, Ненад Златановић – Mr. Swagger, Bestbeat и Magic bush.

На почасном месту биће постављен мотор "Харли Дејвидсон" као својеврстан симбол рок генерација.

Испред улаза у Студио 6 из Хиландарске улице, биће изложен аутомобил са краја лудих шездесетих и почетка седамдесетих – "триумф ТР-6".

У музичкој кући "Метрополис" посетиоци ће бити у прилици да виде поставку грамофона, магнетофона, ретких издања, као и радио апарата тог времена.

Посетиоци ове манифестације и ове године моћи ће да сниме своју гласовну поруку у студију Радио Београда коју ће забележити Техника Радио Београда коју ћемо сачувати у Фонотеци Радио Београда за будуће генерације.

Моћи ће да се упознају са дигиталном техником за снимање и упознају и испробају чари снимања звука.

Обезбеђен је директан пренос на таласима Радио Београда 202, као и видео-стрим на званичном Јутјуб каналу Радио Београда и друштвеним мрежама.

Аутори: Снежана Грујић, главни и одговорни уредник Радио Београда 202, Зорана Бојичић директор Технике Радио Београда, Олга Кепчија, Дениза Петровић, Јелена Кнежевић и Владимир Јанковић – Џет, Рок музеј.

Добродошли!

број коментара 0 пошаљи коментар