Милан Ненадић добитник награде "Десанка Максимовић"

Књижевна награда коју додељује Задужбина "Десанка Максмовић" и носи њено име додељена је за 2017. песнику Милану Ненадићу, саопштио је председник жирија проф. др Бошко Сувајџић у Народној библиотеци Србије.

Сувајџић је рекао да је одлука донета једногласно, а осим њега у жирију су били песник Мирослав Максимовић, проф. др Валентина Питулић, мр Јован Пејчић и др Светлана Шеатовић.

Они су доделили награду Ненадићу за свеукупни допринос српској поезији.

Лауреат је рођен 1947. у Грковцима код Босанског Грахова и студирао је југословенску књижевност и савремени српскохрватски језик на Филозофском факултету у Сарајеву. Од 1974. живео је у Београду, од 1984. у Зрењанину, а од 1998. живи у Новом Саду. Осим поезије, пише књижевну критику, есеје и преводи.

До сада је објавио више од 19 књига поезије, а са Илеаном Урсу препевао је с румунског на српски језик књигу изабраних стихова Михаја Еминескуа "Светлоноша" .

Добитник је више значајних признања и награда међу којима су Дучићева награда, Награда Милан Ракић, Змајева награда, Кочићево перо, награде Бранко Ћопић и Лаза Костић, као и награде Савеза књижевника Румуније .

У образложењу одлуке жирија се наводи да је Милан Ненадић "богомдани песник".

"Редак је пример песника стилски тако избрушеног и дотераног изразау савременој српској поезији. Истанчqани мајстор везаног стиха, артиофицијенли чувар традиције , мајстор заната. Где год да је градио дубоко је засецао, темељно клесао, мајсторски цизелирао. Ненадић пише из горког обиља личног удеса, дивљег канона историјског искуства, звездарних образаца, светске и националне поезије", пише у образложењу одлуке жирија.

број коментара 0 пошаљи коментар