Награда "Радмила Видак" уручена Драгану Вучелићу

У Каменој сали Радио Београда је уручена Награда Радио-телевизије Србије за лепоту говора "Радмила Видак" дугогодишњем спикеру и радијском и телевизијском водитељу Драгану Вучелићу, као и посебно признање за дугогодишњи допринос неговању лепоте говорног израза Љиљани Марковић, некадашњој спикерки Радија и Телевизије Београд.

Трочлани жири за награду Радмила Видак и ове године је радио у истом саставу - лингвиста Владо Ђукановић, у својству председника, и лекторке Радио-телевизије Србије Олга Бабић и Јелена Дубајић Пантић.

Према њиховој једногласној одлуци, награда "Радмила Видак" за 2016. годину додељена је Драгану Вучелићу, по образовању глумцу, дугогодишњем спикеру и радијском и телевизијском водитељу.

После ангажмана на Првом и Другом програму Радија, Драган Вучелић од 2014. године ради као водитељ популарне телевизијске емисије "Културни дневник". Учествовао је као глумац-наратор у бројним радио-драмама и телевизијским емисијама, а синхронизовао је више стотина сати иностраног програма.

Одиграо је неколико запажених глумачких улога у пројектима Радио-телевизије Србије. Жири је у образложењу посебно подвукао "мелодиозност и привлачност његовог гласа, озбиљност и сугестивност интерпретације, акценатску прецизност, правилну дикцију и артикулацију, добар стил и убедљивост особе којој се верује".

Награду Радмила Видак Драгану Вучелићу уручио је Драган Бујошевић, генерални директор Радио-телевизије Србије. Захваљујући на призању, овогодишњи лауреат Награде "Радмила Видак" рекао је да када је пре 15 година улазио у зграду Радио Београда није ни слутио да ће једнога дана стати раме уз раме са највећим именима спикерског посла.

"Имао сам ту срећу да учим од доајена, и то задовољство да радим са њима у храму лепоте говора - Радио Београду. Успех долази онда када радите оно у чему уживате, па је тако вероватно дошао и до мене", казао је Вучелић.

Посебно признање "Радмила Видак" за дугогодишњи допринос неговању лепоте говорног израза припало је Љиљани Марковић, некадашњој спикерки Радија и Телевизије Београд. Љиљана Марковић припада незаборавној генерацији радијских спикера и пионира телевизијске професије.

Изузетно пријатним гласом је више од 40 година одмерено и сугестивно, јасно и са беспрекорном дикцијом, уз истанчан и изнивелисан осећај за садржај текста, саопштавала најважније вести милионима слушалаца и гледалаца.

Љиљани Марковић је призање уручио Дејан Ђуровић, прошлогодишњи лауреат Награде "Радмила Видак". Захваљујући на признању, госпођа Марковић је подсетила да је први наступ пред микрофонима Радио Београда имала још као трогодишња девојчица, 1938. године, у време када је Радио био смештен у згради Српске академије наука и уметности, да би после Другог светског рата постала стална чланица Дечијег хора и драмске групе чувеног Бате Миладиновића.

"Цело моје детињство, одрастање, образовање и потоњи живот били су у директној вези са Радио Београдом. По завршетку Академије за позориште, филм, радио и телевизију, јавила сам се на конкурс за спикере, и била примљена заједно са Мићом Орловићем и Миодрагом Здравковићем. Долазак Радмиле Видак је био од посебног значаја за све нас у Радију - она је била та која је на крају одређивала ко може да иде пред микрофон, а ко не. Целог живота сам се трудила да негујем лепоту говора и зато ме ова награда изузетно обрадовала", рекла је Љиљана Марковић по уручењу признања.

Радио-телевизија Србије је награду за лепоту говора установила 2014. године чувајући успомену на Радмилу Видак, прву лекторку Радио-телевизије Београд и велику језичку просветитељку, која се деловањем у програмској свакодневници телевизије и радија, као и у Језичком савету Радио-телевизије Србије истрајно борила за стилску лепоту и правилност изговорених речи.

Награда је намењена активним спикерима, водитељима, презентерима и новинарима, а до сада су ово признање понели Жарко Обрачевић и Дејан Ђуровић. Награду заједнички организују радијски програм културе и уметности, Радио Београд 2 и Културно-уметнички програм Телевизије Београд, што на најбољи могући начин симболизује и вредности за који се јавни медијски сервис бори, али и јединство његова два дела - радија и телевизије, истакао је Радоман Кањевац, главни и одговорни уредник Радио Београда 2, уз посебну захвалност оснивачима награде која носи име Радмиле Видак.

"Не постоји место у Србији у којем је лепота говора важнија, него што је то у нашој кући. Ми се и данас као и раније морамо борити против предрасуде да на радију и телевизији може да ради свако и да је лепота говора старомодна и превазиђена. Један од начина борбе је и ова награда", поручио је Кањевац.

Њему се придружио и редитељ Небојша Брадић, главни и одговорни уредник Културно-уметничког програма Телевизије Београд који је посебно нагласио да је жири "додељујући овогодишњу Награду Драгану Вучелићу учинио да са поносом констатујемо да имамо у себи осећање мере на које нас је упућивала и сама Радмила Видак".

број коментара 0 Пошаљи коментар