Глоговцу награда ЈДП-а за најбоље глумачко остварење

Доделом годишњих награда, Југословенско драмско позориште обележило је свој Дан и 69 година од прве премијере представе "Краљ Бетајнове" у режији Бојана Ступице. Награда за најбоље глумачко остварење на сцени тог театра Небојши Глоговцу за улогу Хамлета.

Директорка ЈДП-а Тамара Вучковић Манојловић осврнула се у свом говору на пет премијера у претходних годину дана, многобројна гостовања широм Србије, као и у Словенији, Хрватској, Финској, Аустрији, поменула је више награда на фестивалима, као и присустност Југословенског драмског позоришта у Унији театара Европе.

Она је најавила у предстојећем периоду гостовање ЈДП-а са представом "Под жрвњем" на фестивалима у Пожаревцу и Шапцу и са "Хамлетом" у "Фолкстеатру" у Бечу.

У мају их очекује премијера Пиранделовог комада "Тако је ако вам се тако чини" у режији Јагоша Марковића, када почињу и рад на представи "Ајнштајнови снови" Алена Лајтмана у режији Слободана Унковског, чија се премијера очекује у септембру.

Вучковић Манојловићeва је подсетила да је пре годину и по дана затворена сцена "Бојан Ступица" и да се на томе много ради, јер су наишли на озбиљне административно-правне проблеме које настоје да реше уз помоћ Министарства културе, Града Београда и Општине Савски венац.

"Верујем да ћемо за месец дана кренути у конкурс за идејни пројекат и надам се да ће се следеће године, када будемо прослављали 70 година, "Ступица" увелико радити", рекла је Вучковић Манојловићева.

Југословенско драмско позориште доделило је годишњу награду за режију представе "Хамлет" Александру Поповском.

За сценографију и посебан уметнички допринос у истој представи награђен је Свен Јонке, а за костимографију Лана Цвијановић за "Дон Жуана" Молијера у режији Горчина Стојановића.

Годишња награда за улогу Духа у представи "Хамлет" припала је Властимиру Велисављевићу, који је изјавио да су сва позоришта добра. "И благословено је и добро да их буде што више, и да буду и боља од овога, ако могу", рекао је Велисављевић. 

Николи Ђуричку је припала награда за улогу Лудака у представи "Случајна смрт једног анархисте" Дарија Фоа у режији Маје Малетковић, и улогу Пингла (Хотел "Слободан промет" Жоржа Фејдоа у режији Бориса Лијешевића).

Анђелика Симић добила је годишњу награду за две улоге – Анжелике (Хотел "Слободан промет") и Дон Елвире ("Дон Жуан"), док је Горан Даничић награђен за улогу Пјероа ("Дон Жуан").

Југословенско драмско позориште је наградило и ансамбл представе "Под жрвњем" Драгослава Ненадића у режији Егона Савина.

Награда за лепоту говора "Др Бранивој Ђорђевић" уручена је Небојши Љубишићу за улогу Панте ("Под жрвњем").

За изузетан допринос високим стандардима пословања ЈДП-а награде су припале главном мајстору у кројачкој радионици Евици Манчић, дистрибутеру улазница Александру Ранђеловићу и техничару тона Игору Бошковићу.

Жири у саставу Војин Ћетковић, Срђан Тимаров и Милош Кречковић донео је одлуку да се годишња награда "Бранка и Млађа Веселиновић" Фондације ЈДП-а за најбоље глумачко остварење на сцени тог театра додели Небојши Глоговцу за улогу Хамлета.

"То је друга кућа, место где радим, где сам 20 година, где сам имао прилике да радим са врхунским редитељима, врхунским колегама, дивне комаде, велике текстове, писце, и то је нешто што пуни душу, што подиже човека и његов дух на виши ниво", рекао је Глоговац.

број коментара 0 Пошаљи коментар