Вукосављевић: Ситуација у установама културе све боља

Министар културе и информисања Владан Вукосављевић обишао је Народну библиотеку и Народни музеј у Ужицу, а након тога је изјавио да установе културе у том граду функционишу добро и да је са представницима локакне самоуправе разговарао о пројектима њиховог финансирања.

Вукосављевић је рекао да је са градоначелником Ужица Тихомиром Петковићем разговарао о томе шта Министарство културе у наредном периоду може да учини када је реч о даљем развоју културне атмосфере, културних и туристичких потенцијала града Ужица.

"Ужице је у протекле три године преко разних основа од Министарства добило 35 милиона динара за установе заштите и програмски сектор. Ми смо овога пута охрабрили учешће Ужица на конкурсу 'Градови у фокусу' и верујем да ће комисије имати слуха за пројекте који су стилгли из Ужица”, рекао је Вукосављевић.

Каже да ће ускоро бити познати резултати рада комисија Министарства културе па ће то бити прилика да се јавно саопшти како су прошли пројекти из Ужица. Вукосављевић је нагласио да све више добрих пројеката стиже у Министарству културе, да стручњаци из градова и средина по Србији све више одлучују да праве квалитетне пројекте, што није био случај утоликој мери раније.

" Министарство је на слаткој муци да покуша у наредном периоду да обезбеди што више средстава, јер нам долазе добри пројекти.Србија има на шта да се ослони, има богату традицију, у материјалном и нематеријалном културном наслеђу, имамо шта да чувама, да бранимо и обнављамо, а у погледу савременог стваралштва имамо доста простора где можемо да правимо стабилан и одрзив развој"”, оценио је он.

Каже да је делегација Министарство културе у последњих месец и по дана обишла преко 15 градова у Србији, ушли у више од 35 установа културе.

"Желимо током овог пролећа да посетимо сваку кутак у Србији, да видимо шта можемо да учинимо у области културног развоја наше земље", рекао је Вукосављевић.

Приметио је да посете представника тог министарства коинцидирају са предизборном кампањом и, како каже, сваке активности државних органа па и Министарства културе могу се тумачити као политичке активности.

Ужице добило новац за развој кутуре 

Градоначелник Ужица Тихомир Петковић је захвалио Министарству јер је град Ужице прошле године добило средства у оквиру конкурса “Градови у фокусу”, као један од шест градова који су добили новац за развој кутуре.

“Реч је о три пројекта - изградња платоа испред Градске куће (10.350.000 динара), завршетак сталне поставке 'Ужицка република' (650.000 динара) и санација бине у Градском културном центру (миллион динара)”, прецизирао је Петковић.

 Вукосављевић је погледао сталну поставку Народног музеја у Ужицу - "Ужичка република 1941" у оквиру које се налазе собе Врховног штаба НОПОЈ-а и Јосипа Броза Тита.

Директор Народне библиотеке Драгиша Станојчић упознао је министра Вукосављевића са богатим фондом који та установа чува.

Он је нагласио да су библиотека и позориште у Ужицу заједно основани 1856. године и да данас та институција чува 230.000 књига, имају 7.000 читалаца, 9.000 посетилаца месечно, а годишње издају 90.000 књига.

Министар је истакао да је неговање читалачких навика и увођење младих у свет литературе темељан посао за друштво и културу и најавио за 21. април представљање акције "Негујмо српски језик" у Ужицу.

Вукосављевића је интересовало како Министарство културе може помоћи Народну библиотеку у Ужицу, а као главни проблеми библиотеке и позоришта поменути су непостојање противпожарне заштите и енергетска ефикасност.

 

број коментара 0 Пошаљи коментар