"Дани комедије" у Јагодини, 46. пут

Представом "Пасивно пушење" Звездара театра у Јагодини почели "Дани комедије" под слоганом "Трагикомедија нашег времена". Фестивал је отворио министар културе и информисања Владан Вукосављевић, а до 27. марта публика ће видети седам такмичарских представа. "Златног ћурана" за животно дело добиће глумац Власта Велисављевић.

Министар културе и информисања Владан Вукосављевић, отворио је у Јагодини тардиционални 46. фестивал најбољих комедиографских остварења Србије "Дане комедије", који ће трајати до 27. марта.

"Дани комедије" у Јагодини су догађај од прворазредног културног догађаја. У овом лепом граду, већ 46. пут се одржава празник позоришта, празник комедије. Имамо разлога да се данас сви радујемо овом културном и позоришном празнику", истакао је Вукосављевић.

Време за једну комедију данас се променило, аутори данас морају имати већу моћ запажања, талента, да то што раде буде смешно. Глобално гледано, свет се мења, приствујемо грађењима, рушењима, старог, новога, данас је посебан таленат, запазити како то уметник може да надогради, да од комедије направи уметничко дело, оценио је министар културе.

"Србија има довољан број младих и талентованих писаца који се баве овим жанрома а овај фестивал је прилика да се искажу и то наши уметници раде. Овде ћемо видети шест праизведби што је одлично полазиште за развој и напредак српске комедије", рекао је Вукосављевић.

Наравно у оквиру једне културне политике, врло је важно да наша позоришта постоје, да се развијају, да се играју дела домаћих али и старних писаца. Морамо имати отворена врате и порозоре према оном најбољем што долази из света и наша позоришта то чине, истакао је Вукосављевић.

"Морамо створити услове да они то чине и у будуће, кавлитено и боље и више него до сада. Зато имао разлога за велики оптимизам. Муза позоршта Талија нам поручује да је смех лековит, и позивам вас да уживате у чарима Талије у чарима комедије. Проглашавам фестивал отвореним", закључио је Вукосављевић. 

Сат времена пре званичног почетка фестивала у фоајеу Културног центра отворена је изложба фотографија "Петар Краљ - улоге у позоришту и на радију" коју је приредио Музеј позоришне уметности Србије. Изложбу је отворила кустос тог музеја Александара Милошевић.

Отварању је присустовао градоначелник Јагодине Ратко Стевановић и велики број преставника јавног, културног, привредног и политичког живота Јагодине, Поморавског округа, Београда и овог дела Србије.

После свечаног отварања "Дана комедије" које су најавиле и фанфаре и ватромет, глумци "Звездара театар" из Београда, извели су представу "Пасивно пушење" Небојше Ромчевића, режија Егон Савин, прву од седам у конкуренцији за награде по избору селектора фестивала, театролога и позоришног критичра дневног листа "Политика" др Ане Тасић. 

Представе оцењује жири у саставу: др Мирослав Радоњић, директор Стеријног позорја (председник), глумица Даница Максимовић и уредница ликовног програма Културног центра Јагодина Марија Вулић.

У уторак увече на програму је ауторска престава "Док те ја храним и облачим", режија Оља Ђорђевић, драматург Даница Николић - Николић, у извођењу Позоришта младих Нови Сад. Све представе се играју у Културном центру са почетком од 20 сати. 

број коментара 0 пошаљи коментар