Изложба "Да се не заборави" у крипти Храма Светог Саве

Поводом обележавања 13. годишњице мартовског погрома на Косову и Метохији, у крипти Храма Светог Саве на Врачару вечерас је отворена изложба "Да се не заборави: Старине Призрена".

Изложба копија фресака сачињена је од радова студената Високе школе за уметност и конзервацију Српске православне цркве, а њихов задатак је био да савладају сликарски поступак, пре свега споменика из прве две декаде 14. века, као и оних потоњих који су били на трагу тог стила.

Њихов рад се током две године одвијао у Галерији фресака, али је отежан понављањем дела преко постојећих копија, а не оригинала.

У сарадњи са Високом школом за уметност и конзервацију СПЦ обрађене су и фреске из Бањске.

У оквиру обележавања 13 година од мартовског насиља над Србима на Косову и Метохији, представљена је и књига Роксанде Тимотијевић "Старине Призрена".

Реч је о својеврсној енциклопедији града Призрена, рекла је Танјугу Јелена Тимотијевић, историчарка уметности.

"Тимотијевић је сабрала сва дела уметности Призрена, било да се ради о православним, католичким или муслиманским споменицима културе", рекла је она.

Каже да је Роксанда Тимотијевић била својеврсни познавалац културног наслеђа Призрена и да има попис свих споменика до 1999. године када је због догађаја на Косову и Метохији морала да напусти ту територију.

Отварању изложбе присуствовао је патријарх Иринеј, као и многобројно свештенство.

На данашњи дан навршава се 13 година од мартовског насиља над Србима на Косову и Метохији када су Албанци протерали нешто више од четири хиљада Срба из својих кућа и запалили преко тридесет верских објеката.

У таласу насиља на КиМ тада је убијено 19 особа, од којих осам Срба, док је 11 Албанаца страдало у обрачуну с припадницима међународних снага безбедности.

Повређено је најмање 170 Срба, као и десетине припадника међународних снага који су се сукобили са локалним Албанцима штитећи Србе и њихову имовину.

Порушено је око 800 српских кућа и запаљено 35 верских објеката, укључујући 18 споменика културе, међу којима и црква Богородице Љевишке у Призрену.

Према подацима Епархије рашко-призренске, из априла 2004, укупан број уништених црквених зграда је био близу 100.

број коментара 0 пошаљи коментар