Отворена реновирана Библиотека САНУ

У Српској академији наука и уметности отворена је реновирана библиотека. Највећа научна установа те врсте у земљи установљена је у Друштву српске словесности 1841. године, а годину дана касније почела је да ради. Целокупни фонд чинило је 89 књига, а данас има милион и по штампаних и електронских публикација.

Реновинара Библиотека САНУ у Кнез Михаиловој улици која, како се процењује, има око милион и по књига, свечано је отворена, а њен управник, академик Миро Вуксановић каже да је после обнове паркета, санације оштећења и кречења, у целости очувана аутентичност ентеријера.

Вуксановић је рекао да је недавно одређено да Дан библиотеке буде 14. јун, а да ће данашњим свечаним отварањем реновираних читаоница, каталога и радних просторија почети обележавање 175 година рада Бибилиотеке.

"То ћемо учинити без свечарање, примерено задатим приликама и природи мирног, а доследног библиотекарског посла", рекао је Вуксановић.

Подсетио је да је највећа српска научна бублиотека почела да ради 14. јуна 1842. године када је прве књиге поклонио Димитрије Тирол, од којих су, каже, неке сачуване и данас изложене.

За првог библиотекара одређен је Константин Богдановић, а касније Ђура Даничић.
Председник САНУ Владимир Костић рекао је да су зграде као људи и да се са њима мора разговарати.

"Реновирали смо библиотеку. То није неки претерано гласни разговор, то је пре шаптање. Зграда захтева још много разговора, још много детаља и много шаптање, али једно шаптање смо завршили", каже Костић.

На свечаном отварању, уз присуству бројних научника и представника институција културе, записе Иве Андрића о књизи и билиотеци казивала је драмска уметница Стела Ћетковић, премијерно су изведене две музичке фантазије дописног члана САНУ Светислава Божића, а приређена је и камерна изложба "175 година рада Библиотеке САНУ.

Библиотека САНУ установљена је у Друштву српске словесности 7. новембра 1841. године.
Пре 175 година имала је 89 књига, а сада Фонд Академијине библитеке броји око милион и по књига.

Поред основног фонда који обухвата публикације из свих области науке и уметности, Библиотека поседује и посебне збирке које чине старе и ретке књиге, легати и посебне библиотеке, картографска збирка, збирка реферативне литературе, збирка микрофилмова и богата фототека са више од 5.000 фотографија.

У Библиотеци се прикупља документација о животу и раду цланова академије, израдују се персоналне библиографије цланова Академије и Преглед издања САНУ.

Око 75 одсто фонда чине издања на страним језицима, а Библиотека прикупља, чува и ставља на располагање читаоцима сва издања Академије и њених института, издања иностраних академија наука и универзитета, славистицких центара и других научних установа.

број коментара 0 пошаљи коментар