Велике и мале револуције у "Ноћи музеја" 20. маја

Овогодишња "Ноћ музеја", 14. по реду, биће одржана 20. маја, а тема ће бити "Велике и мале револуције", оне које су утицале на уметност, али пре свега на животе људи, најавили су организатори.

Програмски савет "Ноћи музеја", који је и осмислио тему 14. издања популарне манифестације, чине архитекта академик Бранислав Митровић, редитељ Небојша Брадић, историчарка др Радина Вучетић, вајар проф. Мрђан Бајић и графички дизајнер Борут Вилд.

"Програмска тема 14. 'Ноћи музеја' има за циљ да подстакне сећање на револуције прошлог века, као и да подстакне појединца да их се сети у контексту новог доба. Руски уметнички експеримент, појава нових праваца који ће трајно променити музику, филм, моду, ликовну и примењену уметност, књижевност, позориште уз мале револуције наших свакодневних живота, заувек су нас промениле", изјавила је оснивач и директорка "Ноћи музеја" Ана Петровић.

Мале или велике револуције, такозване важне или оне које су на први поглед мање важне, често су код савременика будиле страх, независно од тога да ли се мењало друштвено уређење, дужина сукње или музички правац, подсећа Уметничко-продукцијска група "Ноћ музеја".

Иво Андрић је о нашим страховима од промена рекао: "Толико је било у животу ствари којих смо се бојали, а није требало. Требало је живети".

На исто подсећа и један други нобеловац, Боб Дилан, када каже: "Ништа није стабилније од промене".

Програм 14. "Ноћи музеја" покушаће, како најављују организатори, да обележи, евидентира, приближи и подсети на револуционаре и револуционарне појаве које су трајно промениле свет.

И овог пута откриваће се нови простори и причати неиспричане приче, а у једној ноћи цео град ће се претворити у музеј.

"Ноћ музеја" је уједно део "Европске Ноћи музеја" чијој се иницијативи прикључила 2006. године и представља јединствен културни спектакл у више од 120 градова широм света, међу којима је од 2005. године и Београд.

Прва "Ноћ музеја", одржана у пет београдских музеја и галерија, успела је да анимира више од 4.000 посетилаца, док је за 10 година тај број нарастао на невероватних 500.000 улазака у музеје на скоро 200 локација у више од 60 градова и места широм Србије.

У "Европској Ноћи музеја" прошле године учествовало је више од 3.000 музеја у 30 држава.

број коментара 0 пошаљи коментар