Наставак савршеног света Тома Гејтса до краја године

Када се у Британији пре пет година појавила књига "Мој савршени свет - Том Гејтс" поздравиле су је и књижевна критика и читаоци. Исповест дванаестогодишњег дечака, јунака којег је створила Лиз Пишон добила је многа признања. Тај наслов константно држи пажњу са свих 11 наставака. Преведен је на око 40 језика, укључујући и српски језик.

Том Гејтс иде у пети разред, не може да поднесе своју сестру, не испуњава очекивања родитеља, пише лажна оправдања, али воли да црта, заљубљен је у школску другарицу паметнију од свих, има свој рок бенд и машта да ће постићи велики успех. Зашто његов савршени свет уобличен у књигу, како сам каже, вреди више од десет бодова?

"Том Гејтс заправо је дечак који има једну пуну животну енергију коју не зна како да потроши и зато је ово књига која заправо, хајде тако да кажемо, кипти од живота, од смеха, од забаве, од жеље да се живи максимално оно што један дванаетогодишњак може да доживи", каже Зоран Пеневски, преводилац и уредник књиге у "Лагуни".

Књига осваја ведрином израженом и цртежима јер је сама ауторка и дизајнерка и илустраторка.

"Том Гејтс на први поглед делује врло шарено, врло исцртано, није то обичан дневник. Мање упућени ће повезати Том Гејтса пре са стрипом него са романом, а у питању је заправо једна интензивна прелепа смеса, неодољива, привлачна и најоптимистичкија могућа", рекао је Паневски.

Иако књигу родитељи углавном сматрају чистом забавом требало би поштовати избор деце, јер је реч о углу гледања тинејџера, једној лепој и занимљивој перспективи онога што се данас догађа породицама, деци у школи.

О новим догодовштинама Тома Гејтса млади читаоци сазнаће у другом и трећем наставку серијала који ће се код нас појавити до краја године.

број коментара 0 пошаљи коментар