"Зелени континент" Соње Лапатанов, путовање у Јужну Америку

Балетска уметница и светска путница Соња Лапатанов обишла је више од стотину земаља. Утиске, запажања и размишљања о ономе што ју је инспирисало и заокупљало на путовањима уметнички је обликовала до сада у шест књига путописне прозе. Најновија, "Зелени континент", сведочи о ауторкином доживљају Јужне Америке којом је путовала од 1996. до 2010. године.

Карневал, самба и плаже у Рију, моћни Амазон, планински свет Анда, јединствено археолошко и грађевинско чудо - Мачу Пикчу, неки су од појмова којих се сетимо на помен Јужне Америке. Али она је много више од тога чине је различите земље и културе, пре свега људи које красе срдачност и животна радост, објашњава Соња Лапатанов.

"Посебно ме је привукло нешто што је неуобичајено као дестинација. То је Патагонија у коју сам желела да одем, која је још неиспитана која има такву једну нетакнуту природу и то ме је у ствари опчинило. Оно што је на мене оставило, посебан утисак су водопади Игуасу. Што сам их видела и из ваздуха, што сам била директно на водопадима", наводи Лапатанова.

Припрема се за свако путовање. Мање друштво сматра погоднијим за откривање света. Мало јој је потребно да искорачи из програма туристичких агенција и уме да наведе и локалне и наше водиче да обиђу места која она жели да види.

"Ја идем на улицу, идем међу свет зато што је то јако битно, јер је то саставни део мојих путовања - људи, пијаце, улице, контакт директно, разговори са људима без обзира да ли говорим или не говорим њихов језик. Памтим једну нову годину на језеру Титикака, у месту Пуно, дочек је заиста био на једној пијаци, међу светом", објашњава Соња Лапатанов.

Њен мото је "Carpe diem" или ухвати дан. Када не путује, пише, шета, проводи време са пријатељима и припрема за њих специјалитете из најразличитијих делова света. Кулинарство је још једна њена уметност којом вешто влада. Соња Лапатанов спрема се за пут у Финску. На мапи жеља остају Аустралија, Јужни и Северни пол, Гренланд.

број коментара 0 пошаљи коментар