Белеф од 14. јула до 3. августа

Београдски летњи фестивал - 17. Белеф, међународни фестивал позоришне, музичке и визуелне уметности, биће одржан од 14. јула до 3. августа, најављено је на конференцији за новинаре у Скупштини града, која је оснивач и покровитељ фестивала.

Помоћник градоначелника Радмила Хрустановић је казала је да је Белеф свих протеклих година померао границе укуса, износио уметност на улице престонице и тако извршио своју мисију - да се обрати свим грађанима.

Као новину на овогодишњем фестивалу, Хрустановићева је најавила да ће уметници јавне просторе користити као радионице а њихове интервенције постаће трајне уметничке поставке јер Београд има мало споменика.

Према речима уметничког директора и селектора визуелног програма Доријана Колунџије, нескривена преокупација Белефа 08 је како уметничком интервенцијом мењати видљиво лице града, како из летњег догађања на свакодневним путањама пролазника оставити трагове како би се Београд претворио у галерију чије улице, тргови и паркови чувају збирку вредних уметничких дела.

Као једно од места на коме ће уметници интервенисати он је навео железничку станицу.

Фестивал ће отворити Јанко Ниловић са својим триом из Француске уз учешће џез оркестра Биг бенда РТС-а, Београдског камерног хора и наступом енглеске плесне групе "Џезкотек" .

Према речима селектора музичког програма овогодишњег Белефа Жељка Керлете, публику очекују концерти реномираних аутора, који до сада никада нису наступали у нашој земљи, а у свету су остварили висока достигнућа у свом жанру.

Наступиће "Синематик оркестра" , Феро Сандерс и легендарни гитариста Кезају Џонс , Бразилац из Лондона који свира мешавину соула-рока-фанка, јапанска група Осака Монореј која свира ретро фанк и тренутно су најјачи у том стилу у свету.

Селектор позоришног програма Жанко Томић најавио је да публику Белефа очекују представа "Лексикон ЈУ-митологије" у режији Мирослава Шћеепановића, гостовање Народног театра из Прилепа са Брехтовом представом "Бубњеви у ноћи", представа по култној књизи Михаила Булгакова "Мајстор и Маргарита" у режији Бошка Ђорђевића и представа "Номади" по тексту Игора Маројевића у режији Предрага Штрбца.

број коментара 0 Пошаљи коментар