Књига сећања на бајке Данице Бандић

Данашњим читаоцима мало позната, Даница Бандић била је врло активна и популарна списатељица између два светска рата а писала је бајке, легенде и игроказе за децу. После смрти 1950. године њене књиге нису прештампаване те је и она као ауторка заборављена. Поводом 140 година од рођења Данице Бандић, књижевница Гордана Малетић направила је избор из њеног стваралаштва. Књигу "Пуна кола прича" објавио је "Банатски културни центар".

Даница Бандић могла је с лакоћом да ствара и да пише о свему баш као Чика Јова Змај али се оријентисала на прозу и драму, и зато су је својевремено звали "Чика Јова у прози".

Фантастика јој је била избор а у њеном књижевном свету јунаци су деца, животиње, птице, цвеће, природне појаве, митолошка бића.

"Њу су и називали нашим Андерсеном и то није никаква грешка због тога што је она као и Андерсен схватала да је свет пун чудеса, само што смо се ми навикли на њих па их називамо свакодневним стварима. Она је могла да види да је све и живо и неживо неки ентитет за себе, и не само да направи од тога причу, него да просто схвати то нешто као једну целину која може сама да исприча то нешто о себи", каже приређивач књиге Гордана Малетић.

Добро је разумела дечију жељу да се приповедање никада не заврши. Забављала их је, тешила и настојала да им да бескрајну причу.

"Да кажем и то да су ове приче у потпуности одговарајуће за савремено дете, због тога што оне имају тај неки чаролики свет бајки, што имају ту дивну атмосферу, језик њихов је чист, ту није било никаквих уплитања са стране уредника нити је било потребе да се било шта мења. То је језик који је разумљив. То су неке приче које су пуне доброте и лепоте које задовољавају онај естетски критеријум који сви ми имамо као читаоци", каже Гордана Малетић.

Даница Бандић сарађивала је са листовима свога времена, поменимо Чика Јовин Невен и Зорицу чија је уредница била, а њене бајке издвајале су се међу тада објављиваним текстовима.

И после стотину година, како кажу, тетка Данино приповедање је живо, добро и лепо, једном речју - добродошло.

Остали аутори: Гордана Главинић
број коментара 1 Пошаљи коментар
(четвртак, 23. феб 2017, 22:27) - anonyjasnamous [нерегистровани]

Komentar

Hvala na secanju, divno pisanje, ja imam izdanje Tera baba kozlice izdanje uciteljske knjizare iz 1923. i cesto citam mojim unucima.