Виртуелна шетња кроз музеје

Најновије технологије ушле су и у музеје и њихове поставке учиниле јединственим искуством. Употребом мобилних телефона, таблета и хед-сетова изложбе постају интерактивне и атрактивне, попут изложбе "Пупин – од физичке до духовне реалности" или најновије поставке у Музеју Николе Тесле.

Виртуелна стварност се са биоскопског платна и видео-игрица преселила у музеје, па је тако данас могуће да вас кроз свој рад проведе главом и брадом сам Никола Тесла.

Од тренутка стављања хед-сета на главу, у наредних шест минута Тесла се обраћа вама и води вас у Колорадо, Палм Спрингс, своју собу у "Њујоркеру".

Музеји виртуелне реалности су будућност музеологије, у којој посетилац престаје да буде пасивни учесник изложбе.

"Никако не треба да замре та стара поставка, идеја да се представи предмет. Али како је предмет уклопљен у остатак поставке, у причу коју желимо да испричамо. Предмет више не мора да буде статичан", каже аутор пројекта Витомир Јевремовић.

Музеолози кажу да је сам музеј виртуелна реалност коју зовемо прошлост, а да је једно од главних питања: како провокативно али не у форми спектакла представити културно наслеђе.

"То што је забавно у музеју је нешто са чиме се идентификујемо, где се препознамо па нам то постане битно јер је то део нас. Савремене аудио-визуелне технологије су веома захвалне да се музејима помогне", каже историчар уметности Милан Попадић.

Јевремовић додаје да је изазов како активирати да људи мисле на овај начин, како рећи "е, људи, ми имамо супер идеју, хајде да урадимо Вука Караџића у Великом рату, или Милоша Обилића, или Косовски бој".

Публика стално тражи нове изазове, а технологија јој иде у сусрет. Стижу: аугментед ријалити и наочаре које ће свако имати у џепу, а које ће нас одмах уводити у виртуелну стварност.

Остали аутори: Снежана Стаменковић Јојић
број коментара 0 Пошаљи коментар