Књига о Немањићима и за децу и одрасле

Писци Владимир Кецмановић и Дејан Стојиљковић аутори су књиге "Немањићи - У име оца". То је први део трилогије о Стефану Немањи у серији књига о најпознатијој српској владарској династији које ће бити објављене у наредних неколико година. Идеја да се пише о Немањићима потекла је од Драгана Бјелогрлића. С обзиром на то да за филмску причу за сада нису обезбеђена потребна средства, писци су рад на сценарију преточили у прозну форму.

Књига "У име оца" приповест је о дечаку који постаје ратник. Друга говори о ратнику који је постао државник док је последњи део трилогије посвећен преображају господара Стефана Немање у човека духовности, потоњег свеца.

"На крају скупља снагу да превазиђе овоземлаљске међе, да призна свом сину Растку који постаје монах Свети Сава да је његов пут био исправан и да крене његовим стопама. Кључни моменат по мени у причи о Стефану Немањи јесте тај да када по предању он дође на Хиландар, клекне испред Светог Саве и каже Сада си ти мени отац", каже писац Владимир Кецмановић.

Један од подстрека за настанак трилогије, како наводе аутори, била је и чињеница да су се после распада Југославије појавиле многе псеудоисторијске школе, те су преобликоване многе приче из српске историје, губећи аутентичност. Приликом писања приповести писци су имали стручне консултанте из Историјског института.

"Књига је намењена и деци и родитељима, где ће деца моћи да читају причу њима о Немањићима али где ће и родитељи моћи да науче неке ствари за које сам апсолутно сигуран да не знају, на пример да није рецимо само једна Косовска битка значајна она из 1389. него и једна коју је Немања водио против свог рођеног брата код места Пантина и која је означила у ствари почетак српске државности", каже Дејан Стојиљковић, писац.

Илустратор трилогије која ће у целости бити објављена до краја године је Драган Пауновић. За 2017. годину планирано је трокњижје о Светом Сави.

Остали аутори: Гордана Главинић
број коментара 0 Пошаљи коментар