Вики-маратон у Универзитетској библиотеци "Светозар Марковић"

Универзитетска библиотека "Светозар Марковић" у Београду 2015. године отпочела је пројекат под називом Вики-библиотекар, где у сарадњи са Викимедијом Србије обучава библиотекаре за писање чланака на Википедији.

Википедија је један од најважнијих пројеката фондације Викимедија, која се бави слободним знањем и популарише што већу "видљивост" на интернету.

Викимедија Србије је настала 2005. године као пети огранак Викимедије у свету.

Википедија представља слободну интернет енциклопедију, која је почела са радом најпре на енглеском језику, али се број језика брзо повећао, тако да је од 2003. године до данас успостављена на 288 језика (међу којима је и српски језик), уз сталну тенденцију раста.

Осим тема од општег значаја, на Википедији се може наћи и велики број научних тема. Чланци на Википедији се наводе са референцама, што доприноси повећању њихове поузданости. Садржај је могуће под слободном лиценцом Creative Commons 3.0 Ауторство, делити под истим условима, што омогућава да се текст допуњава и мења учествовањем великог броја корисника.

Успостављена је сарадња са великим бројем академских и јавних библиотека као и културним и научним институцијама широм Србије. У изради чланака је учествовао велики број библиотекара. Постављено је више од 150 нових чланака. Многе библиотеке и институције су се први пут нашле на страницама Википедије Србије, као и на иностраним Википедијама.

Треба истаћи да је Универзитетска библиотека дигитализовала и поставила на Вики-изворник Народну енциклопедију српско-хрватско-словеначку Станоја Станојевића из 1928. године. То је значајно дело у четири тома које је на овај начин доступно свима.

У организацији Универзитетске библиотеке "Светозар Марковић", Викимедије Србије, Географског и Математичког факултета Универзитета у Београду, 26. јуна 2015. године је одржан други Вики-маратон у Едукационом центру Универзитетске библиотеке на тему – Јован Цвијић: 150 година од рођења. Чланке су постављали студенти прве године Географског факултета и библиотекари који учествују на пројекту Вики-библиотекар.

Теме су везане за Јована Цвијића, великог српског географа, утемељивача српске географије, једног од првих професора Београдског универзитета, председника Српске краљевске академије, антрополога и историчара. На самом почетку своје каријере Јован Цвијић је обављао прва и најзначајнија истраживања, радећи на терену кршевитих предела источне Србије.

У току свог живота доста је путовао и његова путовања спадају у групу великих истраживачких подухвата. Током путовања упознавао се са условима живота становништва на Балканском полуострву. То је било од пресудног значаја за бављење етнографским и политичко-етнографским, а касније и психо-социјалним питањем Балкана.

Грађа прикупљена на терену представљала је основу његовог целокупног научног стваралаштва. Јован Цвијић је био оснивач Српског географског друштва, почасни доктор Универзитета Сорбоне и Карловог универзитета у Прагу.

После одржаног Вики-маратона проф. др Стеван Станковић, емеритус, председник Српског географског друштва, велики познавалац дела Јована Цвијића, одржао је запажено предавање о нашем знаменитом научнику.

Студентима који су учествовали у писању чланака додељене су награде за најбоље чланке на Википедији Србије. Прва награда је петодневни камп у Сопотници, који организује Географски факултет Универзитета у Београду; друга награда је дневна тура планинарског клуба Железничар на Фрушкој гори и трећа награда је годишња претплата на часопис Национална географија.

Пројекат Вики-библиотекар званично траје до краја 2015. године. Због исказаног великог интересовања библиотекара и подршке Викимедије Србије, Универзитетска библиотека ће конкурисати и за наставак пројекта у наредном периоду.

број коментара 0 Пошаљи коментар