''Имагинарна сећања" мексичког фотографа

У галерији "Блок" у току је изложба "Имагинарна сећања" Хуана Пабла Бермана, мексичког фотографа, који већ годину дана живи и ствара у Београду.

Хуан Пабло Делгадо Берман детињство и године школовања провео је на полуострву на југу Мексика, у савезним државама Јукатан и Кампече. Фотографијом се бави десетак година, радио је као фоторепортер, а онда га је пут преко Канаде, Немачке и Аустрије довео у Београд.

На свим овим местима сакупљала су се "Имагинарна сећања". На другој београдској самосталној изложби, у галерији у блоку 45, представио је колекцију од 26 фотографија, већином насталих аналогно, у комбинацији са акрилима, воденим бојама и природним материјалима.

'"Идеја о 'Имагинарним сећањима' јавила ми се док сам боравио у Канади прошле године, након једне фотографије коју сам снимио. Пожелео сам да се поигравам са перцепцијом посматрача слике. Главна идеја ове изложбе је да људи успоставе личан однос са сликом пред собом и са својим сећањима", каже фотограф Пабло Делгадо Берман.

"Зато сам фотографије дорађивао сликањем и интервенцијама са разним материјалима, дрветом и лишћем на пример - да би се кроз ту необичност изазвала одређена реакција", додаје Берман.

"Сећам се реченице коју сам некад, негде чуо: 'Ствари се нису догодиле онако како су се догодиле, већ онако како их се ми сећамо'",истиче Пабло Делгадо Берман.

Имагинарна сећања Хуана Пабла Бермана надилазе свакодневно, упућујући у пределе, маште, меморије и сна, као полазишта за заједничка искуства.

број коментара 0 пошаљи коментар