Јеротићу уручена награда "Доситеј Обрадовић"

Владети Јеротићу уручена је награда за животно дело "Доситеј Обрадовић". Јеротићево просветитељско, филозофско-религијско и књижевно стваралаштво превазилази све посебности својствене нашем времену, наводи се у образложењу жирија.

Академику Владети Јеротићу у сали Народног позоришта свечано је уручена награда за животно дело Доситеј Обрадовић.

"У летописима Задужбине стајаће ваше име као ствараоца који је наставио племениту Доситејеву мисију", рекао је председник Управног одбора Задужбине "Доситеј Обрадовић" Радомир Путник пошто је уручио награду првом лауреату.

Он је додао да се награда додељује за све дисциплине науке, просвете, књижевности и културе, којима припада или их је утемељио у српској средини велики писац и просветитељ Доситеј Обрадовић, за животно дело пре свега учитељу у најплеменитијем смислу те речи какав је био Доситеј.

Награда се састоји од плакете са ликом Доситеја Обрадовића коју донирала Народна банка Србије и новчаног износа који је обезбедило Министарство културе и информисања, а који је Јеротић дао Фондацији за болесну децу од рака.

У образложењу жирија, у којем су поред Путника били и Војислав Јелић, Славко Гордић, Марко Недић, Драган Симеуновић и Мирко Васиљевић, оцењено је да је Јеротић "својим животом, делом и деловањем по свему на трагу мисије коју је у српском народу остварио Доситеј Обрадовић".

"Његово просветитељско, филозофско-религијско и књижевно стваралаштво, прожето изразитом хуманистичком цртом његове личности, превазилази све посебности и искључивости својствене нашем времену", наведено је у образложењу награде.

Доситеј је од средине 18. века до смрти 1811. године путовао Европом, знао је 11 језика и за свог дугог живота био је највише учитељ, али то је схватао као учење других, али и самог себе.

У позним годинама 1807. године дошао је у Србију и донео све што је имао, као особа коју је одликовао аскетизам, своју библиотеку је поклонио народу, а сав новац који је имао дао је Карађорђу за устанике.

Управо такав стваралачки, филозофски и етички пут следи академик Јеротић, први добитник награде која треба да награди круну стваралаштва неке личности, награде за целокупни допринос науци, култури и уметности народа Србије.

Овом приликом у част лауреата био је одржан и уметнички програм под називом "Само дела љубави остају" у режији Иване Драгутиновић Маричић у извођењу драмских и оперских уметника поклон је Народног позоришта.

У програму, чији је модератор била глумица Рада Ђуричин, учествовала је Филхармонија младих "Борислав Пашћан" под диригентском управом Ђорђа Павловића, примадоне Јасмина Трумбеташ Петровић и Сања Керкез, првак опере Иван Томашев и драмски уметници Хаџи Ненад Маричић, Војин Ћетковић и Небојша Кундачина.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(понедељак, 03. мар 2014, 14:48) - anonymous [нерегистровани]

Све честитке нашем академику

Молим вас поставите видео запис говора Владете Јеротића након добијања награде коју је дао за РТС. Молим вас...

(четвртак, 27. феб 2014, 09:05) - Владимир Мајсторовић [нерегистровани]

Честитке нашем академику

Скроман, вредан, радан, просвећен, путоказ у вери, нади и љубави, пут којим би сви ми требали да га пратимо...
Молимо вас да објавите његову изјаву коју је дао за РТС након добијања награде.

(недеља, 23. феб 2014, 20:04) - anonymous [нерегистровани]

Раме уз раме

академик Владета Јеротић, академик Данило Баста и др Љубодраг Симоновић. Велики хуманистички интелектуалци и људи!

(недеља, 23. феб 2014, 16:16) - anonymous [нерегистровани]

...

Jedan od retkih ljudi koji nam pokazuje kakav treba covek da bude i kako da zivi!Covek koji siri neverovatnu energiju!

(субота, 22. феб 2014, 21:28) - ХУ [нерегистровани]

Хуманиста

Честитам, господине Јеротићу.
Ова лепа вест је као комадић сунчаног ведрог неба међу тмастим, претећим облацима наше мучне и приземне свакодневице.