"Службени гласник" издавач године

Најуспешнија издавачка кућа ове године је "Службени гласник", одлучио новинарски жири. "Геопоетици" награда за најпрофесионалнији однос према медијима. Предајом "Отворене књиге" Пољској завршава се овогодишњи Сајам књига.

Последњег дана Сајма књига уручене су традиционалне новинарске награде најбољем и најљубазнијем издавачу између два сајма књига. Амбасадор Оскар Никовиц је у име овогодишњег госта, Мађарске, "Отворену књигу" предао Анджеју Јасионовском, амбасадору Пољске, земље која ће следеће године бити гост Сајма.

Председник комисије за доделу награде и председник Форума новинара културних рубрика, новинар Вечерњих новости Драган Богутовић уручио је признање директору "Службеног гласника" Слободану Гавриловићу, као директору најуспешније издавачке куће у 2012.

Чланица комисије Марија Миљевић Рајшић, новинарка РТС-а, образлажући одлуку рекла је да је "Службени гласник", у својој двестотој години постојања, на Сајму представио 375 нових наслова, у девет тематских библиотека.

Као посебан издавачки подухват, који је добио и признање званичног жирија Сајма, она је подсетила на Сабрана дела Станислава Винавера која ће бити објављена у 18 томова.

Богутовић је подсетио да, уз повељу, награду чине и уметничке слике Момчила Антоновића и Дамјана Петијевића који су се са задовољством одазвали молби новинара да дарују своје слике.

"Први пут ове године увели смо и Специјалну повељу коју су добили Народна библиотека Србије и Фондација др Зоран Ђинђић за објављивање Изабраних дела Зорана Ђинђића", рекао је Богутовић.

Богутовић је нагласио да је Сајам књига, по ко зна који пут, "показао да у овој земљи производња готово сваке врсте и робе може да се лако уруши и пропадне - само не 'производња књига'".

"То је социолошко-културолошки феномен који заслужује посебну анализу. Тврдоглаво опстајање издаваштва, упркос свему добија више на значају када се зна да је већ годинама у нас књига бахато бачена на тржиште као кромпир или лук", рекао је Богутовић.

Чланица комисије, новинарка Блица Татјана Њежић образложила је одлуку да се награда за најпрофесионалнији однос према медијима између два Сајма додели "Геопоетици", рекавши да може навести исто толики број разлога што је награда добијена колико јој је дато гласова (33).

Редакција овог издавача, на јасан и концизан, а подробан и пријемчив начин представља драгоцене наслове које објављују, истакла је Њежићева.

Сајам се затвара данас, предајом "Отворене књиге" Пољској, која ће догодине бити почасни гост. 

"Отворену књигу" је, у име овогодишњег госта Мађарске, амбасадор Оскар Никовиц уручио амбасадору Пољске Анджеју Јасионовском. Примајући "Отворену књигу", Јасионовски је рекао да се нада да ће испунити очекивања београдске публике и потврдити поверење које је указано његовој земљи да буде почасни гост.

Председник Организационог одбора Сајма књига Жељко Ожеговић рекао је да је број програма био рекордан на овогодишњем сајму, чак 785.

број коментара 0 Пошаљи коментар