Додељена награда “Зоран Радмиловић”

Уручене награде “Зоран Радмиловић“ у Атељеу 212. Признање за улогу у “Оцу на службеном путу“ добила Хана Селимовић, а најбољу епизоду остварила Силвија Крижан у представи "Мара Сад ".

У Атељеу 212 су уручене награде за глумачку бравуру "Зоран Радмиловић" и за епизодну улогу, глумицама Хани Селимовић и Силвији Крижан, за улоге у представама оствареним на овогодишњем 57. Стеријином позорју у Новом Саду.

Хана Селимовић је награђена за тумачење лика младе жене Сене Зољ у представи "Отац на службеном путу" Абдулаха Сидрана, у режији Оливера Фрљића и извођењу ансамбла Атељеа 212.

Извршни директор компаније "Новости" Александар Бацковић, која додељује та признања рекао је приликом уручивања награде Хани Селимовић да је циљ те медијске куће да афирмише младе људе из различитих сфера, од уметности до спорта.

"Хоћемо да нас боље схвате, да не будемо жута штампа, већ уџбеник за живот", рекао је Бацковић.

Хана Селимовић, 25. добитница награде која се додељује у знак сећања на глумца Зорана Радмиловића рекла је да је то за њу "велика привилегија".

Селимовићева је захвалила колегама глумцима "што је инспиришу да верује да се позориште после свих турбуленција мора вратити самом себи", а награду је посветила свом оцу, Бојану Селимовићу.

Жири је у образложењу навео да је Хана Селимовић "глумачком интелигенцијом и широким регистром могућности, савладала одсуство животног искуства и суверено донела поетску истину и драматичну трансформацију лика традиционалне жене у патријархалној породици, у жену која, након хапшења мужа, чврсто и одлучно преузима улогу стуба породице".

"Хана Селимовић се виртуозно, читавим глумачким хабитусом, креће између идентификације с ликом и дистанцирања од њега, бравурозно онеобичавајући тако лик једне 'обичне' жене" која се, стицајем околности, нашла у средишту политичких збивања у једном од најтрауматичних периода историје СФРЈ - времену Информбироа.

Награда за епизодну улогу остварену на 57. Стеријином позорју припала је Силвији Крижан за улогу Гласника у представи "Мара Сад" Петера Вајса, у режији Андраша Урбана и извођењу Новосадског позоришта.

Крижанова је примајући награду рекла да "уметност није спорт" и да је "у уметности јако тешко одредити ко је даље скочио".

"Добити награду, то значи да смо се некоме допали. Глумац увек жели да се допадне публици, и мени је заиста драго да сам се некима допала на Стеријином позорју", рекла је Крижанова.

Награда за епизодну улогу додељује се од 1965, а Силвија Крижан је њена 47. добитница.

Признање "Зоран Радмиловић" је установљено 1988, а глумац може да га добије само једанпут.

Међу неким добитницима тог престижног признања су Милан Гутовић, Лазар Ристовски, Жарко Лаушевић, Аница Добра, Растко Лупуловић, Сергеј Трифуновић, Анита Манчић, Исидора Минић, Нада Шаргин, Никола Ђуричко и други.

број коментара 0 Пошаљи коментар