Умро професор Новица Петковић

Професор и књижевни теоретичар Новица Петковић преминуо је данас у Клиничком центру у Београду, у 68. години, после кратке и тешке болести.

Петковић је био један од највећих зналаца српске поезије, теоретичар књижевности, есејиста, књижевни критичар, члан најугледнијих литерарних жирија, члан Удружења књижевника Србије, 25 година руководилац пројекта посвећеног поезији у Институту за књижевност и уметност у Београду. 

Докторску дисертацију "Лингвистички основи Опојаза" одбранио је 1974. године, а затим је на Универзитету у Сарајеву био професор до 1983, када је прешао у Београд у Институт за књижевност и уметност.

За редовног професора београдског Филолошког факултета изабран је 1992. године, где је предавао српску књижевност 20. века.

Новица Петковић рођен је 18. јануара 1941. године у Липљану на Косову.

Био је редовни професор на Филолошком факултету у Београду, на Катедри за српску књижевност с јужнословенским књижевностима и редовни члан Академије наука и уметности Републике Српске.

Неко време провео је као лектор на универзитету у Москви и на Хумболтовом универзитету у Немачкој.

Приредио је више капиталних дела и превео неколико књига водећих руских семиотичара и лингвиста.

Прва награда коју је добио била је од листа "Младост" за есеј, а најцењенија награда за есејистику "Ђорђе Јовановић".

За критику је добио награду " Милан Богдановић", за најбољи рад из историје књижевности награду Матице српске "Младен Лесковац", за најбољи превод "Јован Максимовић", а награда Вукове задужбине за уметност му је припала за животно дело-критичко издање "Сабраних дела Момчила Настасијевића" у четири тома.

Богатој библиографији прошле године прикључила су се још два значајна наслова - "Словенске пчеле у Грачаници" и "Поезија у огледалу киртике".

Место и време сахране биће накнадно објављени.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(четвртак, 28. авг 2008, 09:14) - Aleksandra [нерегистровани]

poslednji intervju

Veoma zalim zbog smrti profesora Novice Petkovica. Slusala sam njegova izvanredna predavanja. Bio je veliki covek i izuzetan naucnik.
Sve pohvale za emisiju. Nadam se da ce biti jos nekad emitovana. Ima mnogo zainteresovanih
koji bi hteli da je vide ponovo ili po prvi put.

(петак, 08. авг 2008, 22:10) - milica đukić [нерегистровани]

poslednji pozdrav profesoru Petkoviću

Čast mi je što sam imala priliku da prisustvujem predavanjima profesora Petkovića. Naučio me je da razumijem i volim Nastasijevića i Crnjanskog. Kako za to izraziti zahvalnost?Neizmjerno sam tužna što neću prisustvovati sahrani.

(петак, 08. авг 2008, 16:50) - Marija [нерегистровани]

Predivni profesor Pekovic

Imala sam privilegiju da mi ovaj izuzetni covek bude predavac.Ponosna sam zbog toga i zahvalna.

(петак, 08. авг 2008, 11:46) - anonymous [нерегистровани]

Poslednji pozdrav profesoru Petkovicu

Bio je veliki gospodin i dobar profesor. Saucesce njegovoj porodici.

(петак, 08. авг 2008, 09:37) - milica j.lilic [нерегистровани]

poslednji intervju

Na poslednji rodjendan prof.dr Novice Petkovića za RTS napravila sam poslednji intervju sa ovim izuzetnim poznavaocem književne umetnosti i teorijskih nauka.Prof.Petković se sa radošću seća studntskih dana,vremena provedenog uSSSR-u i poznanstva sa Lotmanom i drugim velikanim xx veka. Emisija se zvala "Egzaktnost tajne" .Bio je to topao nezaboravan susret.