Спомен-плоча Тесли у Прагу

У Прагу откривена спомен плоча Николи Тесли, на згради у којој је једно време живео. Постављањем спомен-плоче завршени "Дани српске културе" у главном граду Чешке.

Једном од најпознатијих српских научника Николи Тесли откривена је спомен-плоша у главном граду Чешке. Спомен-плоча је постављена у самом срцу Прага, крај Вацлавског трга, где је Тесла неко време живео.

Спомен-плочу је у оквиру манифестације "Дани српске културе" у Прагу открио српски министар за дијаспору Срђан Срећковић заједно са бившим чешким министром културе, сада послаником опозиционох социјалдемократа Витезславом Јандаком.

"Лик Николе Тесле и грандиозност његовог дела и данас изазивају осећање дивљења и поштовања. Циљ нам је да осветлимо све појединости и отргнемо од заборава чињенице које су обележиле животни пут научника који је дао епохални допринос у развоју модерне науке", рекао је Срећковић.

Министар је такође рекао да је поносан што у Чешкој живи више од 3.500 Срба, а да је међу њима и велики број представника интелектуалне дијаспоре са врхунским каријерама, саопштило је министарство за дијаспору.

"Дани српске културе" у Прагу су бијенална манифестација коју, уз финансијску помоћ града Прага, организује "Српско удружење Свети Сава", регистровано као представник српске мањине у Чешкој.

Председник Сената из редова опозиционих социјалдемократа Милан Стех прихватио је да он ове године буде покровитељ "Дана српске културе".

Током њих су од 1. до 11. новембра одржане у Прагу литерарне вечери српских афоризама и песникиње Маријане Булатовић, гостовао филм "Монтевидео - бог те видео", отворена изложба избора радова припадника српске дијаспоре и представљена књига чешког публицисте српског порекла Рајка Долечека "Разговори са Ратком Младићем".

Манифестација је завршена управо откривањем двојезичне спомен-плоче Николи Тесли.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(недеља, 13. нов 2011, 05:29) - misa kostic [нерегистровани]

Tesla na Vaclavskim Namestima

Divno bi bilo da bar imamo fotografiju, a mnogi od nas su bili na tom cuvenom trgu, pa da i mi mozemo da se pohvalimo nekim nasim medju velikanima Praga, tacnije Starog Mista, a tu su Gete, Shiler, Hajne, Betoven, Mocart....