Јубилеј хора Колегијум музикум

Академски хор "Колегијум музикум", под диригентском палицом Даринке Матић Маровић, у оквиру Бемуса, одржао концерт на Коларцу. Током 40 година постојања, хор премијерно извео више од 200 композиција.

У склопу обележавања 40 година постојања, Академски хор "Колегијум музикум" синоћ је, у оквиру 43. Бемуса, одржао концерт у дворани Коларчеве задужбине.

Диригент Даринка Матић Маровић, ових дана је вежбала са хором као и првог дана, када је почело стварање институције "Колегијум музикум".

И после 40 година, на хиљаде одржаних концерата, напорних турнеја и озбиљних припрема и четворочасовне пробе, није уморна.

"Није ме уморило, оне су инспиративне, увек су друге девојке, а сад су друге генерације, које на други начин реагују", каже Даринка Матић Маровић.

Хор је састављен од студенткиња Факултета музичке уметности у Београду, а током 40 година постојања освојио је сва признања и награде на међународним такмичењима и извео премијерно више од 200 композиција.

И нове генерације певају исто тако добро као генерација из 1973. године која је освојила најзначајнија признања на хорским такмичењима у свету. Једна од старих чланица хора је и Светлана Бојчевић Цицовић, солисткиња Опере која је и данас везана за Колегијум.

"У сваком случају, то је фатална привлачност. Ја сам практично ту од првог дана и сваки наступ је као и први пут", каже солисткиња.

Иако су генерације девојака које су певале у хору неоспорно талентоване, "Колегијум музикум" не би био оно што јесте без Даринке Матић Маровић и њене неисцрпне енергије.

број коментара 0 пошаљи коментар