"Прођох Левач, прођох Шумадију"

У порти манастира Каленић код Рековца, отворен 40. јубиларни Сабор народног стваралаштва "Прођох Левач, прођох Шумадију", чији је ове године покровитељ председник Србије Борис Тадић.

Министар рударства и енергетике Петар Шкундрић отворио је вечерас у порти средњовековног манастира Каленић код Рековца, 40. јубиларни Сабор народног стваралаштва "Прођох Левач, прођох Шумадију", чији је ове године покровитељ председник Србије Борис Тадић.

"Наша културна и природна баштина су наши незаменљиви извори живота и надахнућа, потврда нашег националног идентитета и изворишта борбе за свој државни суверенитет и територијалони интегритет", рекао је Шкундрић и истакао да је "европски идентитет рођен на Балкану".

Пре свечаног отварања, госте међу којима су били и чланови дипломатског кора у Србији, амбасадори и преставници Амбасада Бугарске, Индонезије, Гане и Гвинеје, и владика шумадијски Српске православне цркве Јован, поздравио је председник општине Рековац Драган Продановић.

У програму на свечаном отварању учестовао је хор цркве "Свети Лазар" из Крушевца, Културно уметничко друштво (КУД) "Прва Петолетка" Трстеник, Вокално инструментални састав "Брадарић" и глумци телевизијске серије "Село гори а баба се чешља": Љиљана Стјепановић, Милорад Мандић - Манда, Ненад Окановић, Мирко Бабић, Весна Павловић, Момир Брадић, Милија Вуковић, Милош Бајић. . .

Сутра, другог дана Сабора, који ће почети Архијерејском литургијом у манастирској цркви а коју ће служити владика шумадијски Јован, на Летњој позорноици крај Каленићке реке, око 300 метара од манастира, наступиће преко 20 КУД из Србије и Срба из дијаспоре а специјални гост Сабора је КУД из Петрова Села у Румунији.

По традицији, биће изабрана најлепша девојка Сабора, девојка са најдужом плетеницом, мушкарац са најдужим брковима и најлепша, очувана, мушка и женска народна ношња Шумадије.

број коментара 5 пошаљи коментар
(уторак, 02. феб 2010, 12:09)
dragana [нерегистровани]

Levcanka

sve ste u pravu,dokle vise Beogradizacija i deljenje Srba!!! Tuzna prica nas Levcana!!!

(понедељак, 10. авг 2009, 22:06)
anonymous [нерегистровани]

Друга Гуча

svaka cast majstore

(понедељак, 03. авг 2009, 07:40)
slobodan [нерегистровани]

Друга Гуча

Mozda je i zato jedan od najlepsih krajeva Srbije posto je od strane drzave malo "zapostavljen" ili "zaboravljen"! Ponekad civilizacija nanese vise loseg nego dobrog! Mislim da je potrebno da se taj kraj kroz vise reklama i promocija priblizi nasim ljudim u Srbiji i inostranstvu i ujedno ga uvrstiti kao jedan od vaznih turistickih ciljeva nase zemlje!

(недеља, 02. авг 2009, 00:15)
Jovica [нерегистровани]

Друга Гуча

Secam se nastupa 1993 godine. Tad sam svirao u KUD Banat iz Deske. Gajimo tradicionalno prijateljstvo sa Rekovcanima.Moje zapazanje je da je narod tog kraja izuzetno divan. Super sam se proveo tamo i bice mi uvek u secanju gostovanje.

(субота, 01. авг 2009, 21:27)
Стојан [нерегистровани]

Друга Гуча

Треба ово видети.Ово је најлепши крај Србије само на жалост држава мало заборавила за њега