Донација за рестаурацију Феликс Ромулијане

Немачка донира више од девет милиона динара за рестаурацију источне капије царског комплекса Феликс Ромулијана. Једно од најважнијих касноантичких римских археолошких налазишта налази се на Унесковој листи светске културне баштине.

Немачки амбасадор у Србији Волфрам Мас и директор зајечарског музеја Бора Димитријевић потписаће сутра у том музеју, у присуству министра културе Небојше Брадића, уговор о немачкој донацији за рестаурацију источне капије царског комплекса Феликс Ромулијана, најавило је Министарство културе.

Влада Немачке је за реализацију пројекта донирала више од девет милиона динара.

Рестаурацију и конзервацију источне капије једног од најважнијих касноантичких римских археолошких налазишта из времена римског цара Галерија које је ушло на Унескову листу светске културне баштине подржаће, осим Владе Немачке, и Министарство културе Србије и Народни музеј из Зајечара.

Познат по оближњој бањи као Гамзиград, комплекс палата и храмова почео је да гради Галерије, наследник цара Диоклецијана, око 289. године и посветио га је мајци Ромули.

Након потписивања уговора, амбасадор Немачке ће, заједно са министром културе и директором музеја, обићи Царску палату и места на којима ће се извести конзерваторски радови.

број коментара 0 Пошаљи коментар