Иконе монахиња манастира Градац

Изложба икона насликаних у уметничком атељеу манастира Градац отворена у Дипломатском клубу. Новчана средства прикупљена од продаје биће утрошена за обнову конака тог манастира. Изложба отворена до 5. маја.

У Дипломатском клубу у Београду отворена је изложба икона насликаних у уметничком атељеу манастира Градац, задужбине српске краљице Јелене Анжујске. Поставка је уприличена на позив бившег отправника послова у америчкој амбасади у Београду Џенифер Браш.

Осим оданости православној вери и монашким заветима, градачко сестринство, баштини и културну и просветитељску улогу ктиторке краљице Јелене, која је из родне Француске донела и богато образовање и традицију западне културе.

Монахиње су у манастир Градац дошле из разних крајева Србије и Црне Горе. Највише их је из Београда и убрајају се у најобразованија сестринства Српске православне цркве.

Монахиње које иконопишу предводи игуманија Ефимија, која је, као и сестра Магдалина, магистар ликовних уметности, док је монахиња Екатарина магистар примењених уметности.

"Рад на икони је најсличнији молитви. Од почетка до краја битисати са тим светим", истиче игуманија Eфимија.

Осим класичних икона у техници јајчане темпере на дасци, које су радиле све три ауторке, игуманија Ефимија представила је и четрнаест икона урађених техником суви пастел на акварел папиру.

Изложба икона у Дипломатском клубу отворена је до 5. маја. Новчана средства прикупљена од продаје изложених уметнина намењена су обнови конака за посетиоце манастира Градац.

Иконе монахиња манастира Градац
број коментара 10 Пошаљи коментар
(петак, 23. апр 2010, 00:30) - Марко [нерегистровани]

И у другим градовима

Нека организују и у другим градовима ако је могуће. Ја сам из НС и радо бих отишао на ту изложбу да је овде.

(четвртак, 22. апр 2010, 18:23) - anonymous [нерегистровани]

Срећно!

Надам се да ће изложба бити успјеша као и у Републици Српској!

(четвртак, 22. апр 2010, 17:05) - anonymous [нерегистровани]

podrska

prelepe ikone i divna izlozba.Vredi otici i pogledati.

(четвртак, 22. апр 2010, 16:36) - anonymous [нерегистровани]

prelepo

Ikone su prelepe. Divno je sto javnost ima tu privilegiju da vidi ove duhom slikane ikone i da uziva u njima i energiji koju odasilju. Hvala monahinjama na njihovom trudu i zalaganju, neka ih Gospod cuva.

(четвртак, 22. апр 2010, 14:53) - anonymous [нерегистровани]

Bozanstveno

Ovo je zaista BOZANSTVENO,one su zaista BOGOM DANE za slikanje,svaka im cast.Volela bih da ima vise ovakvih izlozbi za nase svetinje!

(четвртак, 22. апр 2010, 11:42) - Лука [нерегистровани]

О изложби

Сврха ове изложебе и јесте (можда се не наглашава у вашим, србијанским медијима) изградња једног васпитно-едукативног центра за дјецу у самом манастиру у виду добро опремљене и функционалне зграде са одређеним капацитетом. С тим јавно познатим поводом су сестре имале исту изложбу у Бања Луци. Цијела акција је била добро медијски покривена и за кратко вријеме успјешна, па се надамо да ће и у Србији наићи на исти одзив како би сестринство имало довољно средстава за реализацију многих изузетно квалитетних идеја и пројеката. Сестре у самом манастиру су веома образоване и веома љубазне и сусретљиве. Само 2 или 3 монахиње су магистри ликов.умјетности, једна бивши историчар сарадник из САНУ итд. Хвала Богу на оваквој идеји и толикој енергији коју имају и улажу на добро и духовно-морално обнављање овог збуњеног народа. Мало је таквих, нажалост. Зато их треба на све могуће начине подржати и стварно препознати ту жртву, јер велика је то жртва- изаћи практично одрећи се својих уско гледано монашких идеала, молитве и самоће зарад барем покушаја спашавања тешко обољелог организма нашег национал.бића;оног што се може спасити.

(четвртак, 22. апр 2010, 11:16) - anonymous [нерегистровани]

Подршка

Колико знам сестринство манастира Градац волело би да отвори школу за девојчице( по угледу на школу коју је водила Јелена Немањић, ктиторка манастира). Тамо би наша деца, бар у време распуста, могла да виде и науче и неке друге вредности овоземаљског света, а не само сплавови, паре,итд.

(четвртак, 22. апр 2010, 11:05) - anonymous [нерегистровани]

Смиреност

Даће Бог,да се чешће овакве ствари објављују у нашим медијима,и свима ће нам бити боље!?

(четвртак, 22. апр 2010, 10:59) - anonymous [нерегистровани]

bgd

Ikone su prelepe, a igumaniju Efimiju sam vidjao vec par puta na Studiu B i veoma volim da je slusam, vidi se da je izuzetno obrazovana i inteligentna osoba, pri tom sam bio iznenadjen koliko je 'moderna', posto ljudi uglavnom imaju neku iskrivljenu i zastarelu sliku o monahinjama i monasima uopste. Eto, samo sam hteo da kazem da jako cenim kada svestenstvo odgovara savremenom dobu u kome zivimo (jer to nije na stetu tradicije), i jos cenim, konkretno kod igumanije Efemije, sto govori obicnim jezikom koji svi razumemo.

(четвртак, 22. апр 2010, 10:40) - Vojin [нерегистровани]

Slika Srbije

I ovo je slika Srbije, a ne samo splavovi, Farme, Velika i mala braća, navijačke horde.....