“Титов тајни дневник” у Канади

Познати српски глумац Миленко Павлов извео у Канади монодраму "Титов тајни дневник". Монодрама је сатира на СФРЈ, на велике вође и целокупно социјалистичко друштво.

Награђена комедија "Титов тајни дневник" панчевачког драмског писца Милоша Николића приказана је синоћ у Канади.

Монодраму је извео београдски глумац Миленко Павлов који после седам година поново гостује у региону Торонта.

"Титов тајни дневник" одиграо је у петак у Киченеру, а данас и 3. априла наступа у Мисисаги. Павлов је јуче такође у Торонту био водитељ на концерту новосадске поп-групе "Гарави сокак".

"Титов тајни дневник" је сатира на СФРЈ, на велике вође, на целокупно социјалистичко друштво. У "Титовом тајном дневнику" имамо велику сатиру на рат, на његове команданте... И пре свега, на људе око вођа који од њих стварају богове. Тито се у једном тренутку пита да ли је човек или Бог и каже: " Па, ја сам Бог, народ је желео да то будем!". Примери из овог комада нису типични само за нашу средину, јер у целом свету маса воли да има неког вођу, па је Тито повод за универзалну причу о манипулацији, из духовитог угла. Пошто је у питању период који људи различито описују, овде се разрађује још једна страна велике историјске личности", рекао је Павлов.

Писац Милош Николић написао је још 1989. две кратке приче које су касније постале окосница садашње монодраме у којој је Тито само повод за сатиру о обожаваном народном вођи, али и вештом манипулатору масама.

За извођење те монодраме Миленко Павлов је добио прву награду на 13. фестивалу малих сцена у Републици Српској, децембра 2008. године.

број коментара 0 Пошаљи коментар