Изложба слика Вељка Станојевића

Отворена изложба српског сликара Вељка Станојевића у Галерији РТС-а. Поставка обухвата 33 слика које датирају из треће деценије 20. века. Изложба ће трајати до 11. марта.

Председник Савета РТС-а за ликовно стваралаштво Никола Мирков, отворио је вечерас у Галерији РТС-а изложбу слика Вељка Станојевића.

Мирков је на отварању поздравио све присутне и захвалио се породици Обрадовић која је недавно откупила од наследника уметникове удовице 40 његових слика и пренела их из Загреба у Београд, као и што је уступила скоро половину од 33 дела изложених у Галерији РТС-а.

Изложба слика веома значајног и недовољно истраженог српског сликара Вељка Станојевића   обухвата 33 дела (портрети, аутопортрет, пејсажи, ведуте, актови, ентеријери, итд.)  - неколико је уступљено из фундуса београдског Народног музеја и Музеја савремене уметности, а већина је из приватних колекција.

Највећи број изложених слика датира из треће деценије 20. века. Аутор поставке и текста у каталогу је историчар уметности Станислав Живковић.

Живковић је приликом отварања  истакао да је Вељко Станојевић један од наших највећих бардова који су учествовали и изграђивању модерног израза у српском сликарству.

"Кроз више од педесет година уметничке активности, прошао је и доживео све његове фазе: као радознали почетник, затим као зрео уметник и борац за савремено, и као помало заморен посматрач који је пропустио арену млађима и ратоборнијима", рекао је Живковић.

Биографија Вељка Станојевића

Вељко Станојевић је рођен у 1892. године у Београду, где је 1914. године завршио Уметничко-занатску школу, код професора Љубомира Ивановића и Марка Мурата. Од 1920. до 1922. године студирао је сликарство у Паризу, где је живео до 1930. године.

Један је од оснивача групе "Облик". Први пут је самостално излагао 1922. године у Београду, а касније на бројним групним и самосталним изложбама у Југославији, Европи и Америци. Умро је у Београду 1967. године.

Сликарство Вељка Станојевића кретало се у луку од натурализма, преко "иделизоване реалности", до повратка природи и натурализму.

Његово стваралаштво у духу "иделизоване реалности", које је настајало 20-их година 20. века, критика сматра његовим најаутентичнијим стваралачким периодом, те се Вељко Станојевић сврстава у ред наших најзначајнијих сликара треће деценије 20. века.

Изложба ће трајати до 11. марта у просторијама Галерије РТС-а.

број коментара 0 пошаљи коментар