Јапанском редитељу награда "Златно јаје"

Јапански редитељ Коки Хасеи добитник је главне награду на 2. међународном филмском фестивалу "Кустендорф". "Златно јаје" Хасеи добио за филм "Годог". Новинари признање доделили Драгану Мишићу за филм "Муха".

Главну награду на 2. међународном филмском фестивалу "Кустендорф" - "Златно јаје" добио је јапански редитељ Коки Хасеи за филм "Годог", "Сребрно јаје" припало је Нини Вуковић за "Микијеву баладу" ,"Бронзано јаје" Ши-Тинг Хунгу за "Виолу", а специјална награда жиријаЖан Франсоа Рузеуза "Пет секунди".

Проглашењем и уручењем признања завршен је фестивал на којем су од 8. јануара у Дрвенграду на Мећавнику приказана 32 студентска филма у такмичарској селекцији, уз пратећи програм остварења славних аутора.

Одлуку о наградама донео је жири чија је председница Аница Добра, а чланови Карл Баумгартнер из Немачке и Ђан-Лука Фаринели из Италије.

У образложењу жирија се истиче да је "Годог", снимљен на Филипинима, "савршена и трагична метафора наше цивилизације и њених наводних успеха. На ђубришту индустријског друштва прелепа деца анђеоских лица слободно се крећу пред камером, а редитељ ствара снажан филм који дубоко покреће и упозорава свест и моралностнашег доба".

Жири је истакао да је укупна селекција била квалитетна, а да је концепт фестивала "показао да је чак и данас утопија могућа".

Домаћи новинари акредитовани на фестивалу доделили су своју награду младом српском аутору Драгану Мишићу за филм "Муха", портрет грађевинског радника и хип хопера, Рома који покушава да промени стереотип о свом народу.

Фестивал је затворио оснивач и директор Емир Кустурица, а његова ћерка студенткиња драматургије Дуња Кустурица која је помагала у селекцији, уручила је дипломе свим учесницима такмичарког програма.

број коментара 1 пошаљи коментар
(четвртак, 15. јан 2009, 10:45)
anonymous [нерегистровани]

Kusta

Bravo za Nemanju Kusturicu!