Уручена награда "Лазар Трифуновић"

Дејан Сретеновић добитник је награде "Лазар Трифуновић" за 2008. годину. Награда установљена 1992. додељује се с циљем да подстиче и негује критичку мисао о савременој ликовној и визуелној уметности у писаним и електронским медијима.

Награда "Лазар Трифуновић" за 2008. годину данас је уручена Дејану Сретеновићу у галерији "Артгет" Културног центра Београд.

Ово признање се додељује за критичко писање о савременој визуелној и ликовној уметности, а комисија у којој су били председница жирија др Миланка Тодић, Слободан Ристић и Радоња Лепосавић, одлучила је, крајем прошле године, да награда припадне Сретеновићу за текст "Учини то поново, уметност поновног одигравања".

Награђени текст емитован је у два наставка 23. и 24. марта на Трећем програму Радио Београда, у оквиру циклуса "Криза оригиналног и савремена уметност".

У образложењу комисија је истакла да "узбудљива и учена интерпретација актуелне уметности поновног одигравања Сретеновића доноси не само аналитички увид у различита теоријска полазишта фокусирана на визуелну интерпретацију прошлости, него и доследно изведено критичко сагледавање актуелних уметничких инсценација".

Почев од славног "Јуриша на зимски дворац" (1920.), одигравање прошлости у садашњости, отворило је низ нових читања мултимедијалне репрезентације историје, од авангардног и ТВ филма и историјског сликарства до перформанса.

Награђени рад упечатљиво говори о уметности као медијатору између реалности и меморије, о укидању дистанце измеду апстрактног знања и личног искуства, између онда и сада.

Критика савремене уметности

Награда "Лазар Трифуновић" установљена је на иницијативу КЦБ 1992. године с циљем да подстиче и негује критичку мисао о савременој ликовној и визуелној уметности у писаним и електронским медијима.

Ово јединствено стручно признање додељује се сваке године 14. јанура, на рођендан Трифуновића, за стваралаштво у претходној години.

Награду, поред плакете и новчаног дела, чини и ауторска изложба "Критичари су изабрали" којом сваке године почиње излагачка сезона у галерији КЦБ.

Оснивачи награде су КЦБ, Одељење за историју уметности Филозофског факултета у Београду, Народни музеј и Музеј савремене уметности у Београду, Друштво историчара уметности Србије, Удружење ликовних уметника Србије, Радио-телевизија Србије - Београдски програм и Удружење ликовних критичара Србије.

број коментара 0 пошаљи коментар