Почео други "Кустендорф"

Други међународни филмски фестивал "Кустендорф" почео је у Дрвенграду, на Мокрој гори, српском премијером дугометражног документарног филма "Марадона" редитеља и сценаристе Емира Кустурице.

Светска премијера шпанско-француске продукције о животу и раду славног и контраверзног фудбалера Диега Арманда Марадоне била је у мају 2008. на фестивалу у Кану.

До 14. јануара, у организацији Кустуричине продуцентске куће "Раста филм интернационал" и под покровитељством Министарства културе Србије, на Кустендорфу ће бити приказано 46 филмова, одржан низ радионица и предавања, а најављен је и атрактиван музички програм.

Главну, такмичарску селекцију чине радови 35 студената филмских школа из 16 земаља. Они ће све време фестивала бити гости Дрвенграда и похађати радионице.
Награде - Златно, Сребрно и Бронзано јаје доделиће жири чија је председница глумица Аница Добра, а чланови су продуцент Карл Баумгартнер из Немачке и директор кинотеке у Болоњи Ђанлука Фаринели.

Главни гост фестивала је амерички редитељ и сценариста Џим Џармуш који ће одржати три мастер класа. У програму "Ретроспектива великана" биће приказани његови филмови "Одавно мртав", "Под руком закона", "Сломљено цвеће" и "Чудније од раја".

Поред Џармуша, мастер класове ће држати и Кустурица, руски редитељ Сергеј Дворцевој, италијански сценариста Ђани ди Грегорио и редитељ Ђани Амелио, као и селектор Канског фестивала Тјери Фремон и представник велике европске филмске куће "Вајлд банч".

Према замисли Кустурице, који је директор и селектор фестивала, Кустендорф је некомерцијална манифестација са циљем да установи квалитет као идеју, а не квантитет" и да створи "митско културно место на којем је централна личност - аутор".

У програму "Савремене ауторске тенденције", после "Марадоне" биће приказани "Глад" британског редитеља Стивена Меквина, "Тулпан" Сергеја Дворцевоја, "Три мајмуна" турског редитеља Нурија Билгеа Чејлана, "Гомора" италијанског редитеља Матеа Горонеа, "Њ" америчког редитеља Оливера Стоуна.

На затварању фестивала биће приказана скраћена верзија "Отварања Летњих олимпијских игра 2008" у режији Жанга Јимоуа.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(недеља, 11. јан 2009, 23:44) - vlado_Scotland_ [нерегистровани]

Kusta

Kusta je bio i ostao najbolji...
Bravo za ideju za "Independent Film Fest"...
dosta je holivudske komercijale!
Nadam se da ce Kusta doci ovde godine na Film festival u Edinburg-u, Scotland!

(субота, 10. јан 2009, 09:33) - robert popovic [нерегистровани]

Pozitivno

Kako samo raduje podatak da smo na kulturnom polju uspeshni,priznato uspeshni.Kusta za vjekov!!!!

(петак, 09. јан 2009, 02:55) - anonymous [нерегистровани]

Kustendorf

Velika stvar, da se nesto novo radja u filmskoj industri. Dosta nam je holivuda, Spilberga i njihovih nemoralnih radnji. Oni samo misle na profit a nema veze sto njihovi filmovi negativno uticu na djecu diljm, svijeta. Kusturica, samo tako, okupljaj postene filmske radnike i sigurno ces uspjeti. Bravo majstore!