Изложба Ризница манастира Хиландара

Сакрални предмети пореклом из Хиландара или са Свете Горе; јеванђеља, рукописне књиге, вредне колекције икона, и каталог у два тома биће представљени на изложби у Музеју примењене уметности.

Сви предмети на изложби припадају највишим категоријама културне и уметничке баштине српског народа, који су се стицајем различитих историјских околности затекли у институцијама културе Србије.

Изложбу ће 6. новембра, на Дан Музеја примењене уметности, у 19 часова, отворити академик Динко Давидов. 

Биће приказани и драгоцени предмети из колекција Музеја примењене уметности, Народног музеја из Београда и других установа.

Међу њима ће бити представљено десетак рукописних књига, јеванђеља, минеја и зборника  пореклом из Хиландара, који се данас чувају у Српској академији наука и уметности, Народној библиотеци Србије и Историјском музеју Србије.

Изложба обухвата и веома вредну колекцију икона из Задужбине краља Петра Првог са Опленца, која је формирана од поклона самих Хиландараца и других светогорских манастира, добијених приликом крунисања краља Петра, током његове владавине, као и владавине краља Александра.

Каталог у два тома, на српском и енглеском језику, после уводних текстова Душана Миловановића, садржи раскошно илустрована каталошка објашњења обрађених студијских колекција, односно изложених експоната из установа Србије.

У галерији "Жад" Музеја примењене уметности од 6. до 30. новембра биће постављене и две пратеће поставке - изложба уникатног накита под називом "Снови Хиландара" Славољуба Галића - Ђанија и изложба зидних рељефа под називом "Исијавање" Зорана Туракана.

У тој галерији од 4. децембра до 15. јануара биће постављена и изложба уметничких фотографија Момчила Вуковића, Рајка Каришића, Томислава Петернека, Милинка Стефановића и Драгана С. Танасијевића, под називом "Запис".

број коментара 1 Пошаљи коментар
(субота, 01. нов 2008, 06:11) - Ivana Martinovic [нерегистровани]

Hilandar

Dok neko ide na koncert Fosila, ja cu na izlozbu predmeta iz riznice manastira Hilandara.