Упутство за схватање Марка Краљевића

"Култура памћења - Херој и његово доба" назив је образовно-забавног програма Дечјег културног центра Београд којем је циљ да јунаке наше историје приближи интересовањима младих генерација. Први тематски циклус посвећен је Марку Краљевићу, а почео је представљањем књиге археолога Марка Алексића "Марко Краљевић - човек који је постао легенда". Ту, прву свеобухватну документовану биографију Марка Краљевића, објавила је "Лагуна".

За разлику од већине других националних јунака, Марко Краљевић је био историјска личност о којој има много сачуваних података, а у књизи која је писана научно-популарним стилом разумљивим деци и младима, износе се и најновија научна сазнања о јунаку свих јужних Словена.

Књига сведочи и о средњовековној витешкоји Србији и Европи, и тадашњем свакодневном животу у којем је Марко Краљевић владар, витез, заштитник.

"Разбија негативне стереотипе који су постојали до сада, да је он био турски вазал. Највећи део своје владавине се борио против Турака и тек пред крај, у атмосфери неких интереса политичких пре свега, водећи рачуна о свом народу пристао је на тај вазалски положај. С друге стране, доноси потпуно нове податке из његовог породичног живота о његовој жени Јелени, да се он два пута женио истом женом. Такође, данас по први пут можемо да реконструишемо витешку опрему једног средњовековног витеза из времена Марка Краљевића", објашњава аутор књиге Марко Алексић.

На сајту Дечјег културног центра Београд постављена је видео-игрица Херојска посла - упутство за хватање или схватање Краљевића Марка.

"Направили смо низ едукативних радионица и креативних радионица из различитих врста медија. Биће ту и ликовних радионица и радионица анимираног филма . Промотер читавог овог циклуса програма је Аца Петровић, односно Аца Селтик", каже руководилац за односе са јавношћу ДКЦБ Ивана Теодоровић Стојановић.

Планиран је и квиз на којем ће деца имати прилику да покажу шта су научили о Марку Краљевићу током једногодишњег програма у Дечјем културном центру Београд.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(недеља, 31. мај 2015, 17:30) - Milos [нерегистровани]

Beograd

Marko Kraljevic nije samo nas nacionalni junak nego i Hrvata, Bugara, Makedonaca i drugih naroda. Kod nas generalno ima vrlo malo knjiga iz srednjeg veka za razliku od drugih zemalja gde je to omiljeno vreme. Nadam se samo da su ovo sve tacne stvari.