Изложба рељефних орнамената Храма Светог Саве

Поводом 120 година иницијативе за подизање Храма Светог Саве и 30 година од наставка радова, у Галерији РТС-а отворена је изложба рељефних орнамената вајара Небојше Савовића. Представљена је и књига "Поглед у храм", архитекте Драгомира Ацовића.

Гипсани модели према којима су клесани и израђивани елементи скулптуралне орнаментике изложени су у Галерији Радио-телевизије Србије.

Изложбу је отворио Његова светост патријарх српски Иринеј.

"Велики храмови у свету су грађени не 10, 15, 20 година, већ су грађени стотину и више година. Ту судбину ће доживети и дочекати и Храм Светог Саве. Богу хвала, већ видимо храм саграђен љубављу српскога народа. И да га украсимо изнутра најлепшим фрескама, мозаиком", рекао је патријарх Иринеј.

Присутнима се обратио и в. д. генералног директора РТС-а Никола Мирков.

"Хвала Вам Ваша светости, хвала вам уважени гости, часни оци, што сте препознали нашу горљиву жељу да се и овом приликом обасјамо светлошћу и добростивошћу вере, ауром Светога Саве и лепотом уметности сазданом њој у част. Хвала Вам творци величанственог повода за овај догађај, омогућили сте нам да још једном искажемо тежњу и достигнемо висине националне, народне и грађанске куће", рекао је Никола Мирков.

Аутор изложбе Небојша Савовић на изложбу гледа као на дар публици.

"Поклањамо им оно што нису били у прилици да виде, то је нека фаза на путу ка коначном решењу. А коначно решење имамо на великим фотографијама где видимо изведено стање у мермеру како ти рељефи изгледају", рекао је аутор изложбе Небојша Савовић. 

У Галерији РТС-а представљена је и књига "Поглед у храм", главног архитекте храма у периоду од 2000. до 2011. Драгомира Ацовића.

"Храм је жив организам и док се гради и кад престане да се гради. Он се стално мења. Надам се да ће они које то интересује моћи да пронађу нека објашњења зашто је нешто рађено тако како је рађено", каже архитекта Ацовић. 

Богато опремљена и илустрована књига "Поглед у храм" пружа нам увид у ток унутрашњег уређења Храма Светог Саве, са акцентом на период у којем је њен аутор био главни архитекта тог репрезентативног здања.

број коментара 0 пошаљи коментар