Бисери српске архитектуре пред бечком публиком

У бечком "Рингтурму" отворена је изложба архитектуре Србије. На 70 панела изложена су дела српске модерне у градитељству, а неке од тих грађевина су темељи европске баштине тог доба, тврде организатори изложбе. Време соцреализма у српској архитектури оставило је другачији траг него у земљама источног блока.

Музеј ваздухопловства, Трг партизана у Ужицу, Врњачки хотел "Променада", Спомен-парк у Чачку, Норвешка кућа у Горњем Милановцу, употпуњују слику наше архитектуре која је заинтересовала посетиоце изложбе. Међу њима много Бечлија и оних који су давно отишли из завичаја.

Посетиоци истичу да је за њих оваква изложба велико изненађење, као и да им је откриће период када је настала.

Једини критеријум да нека грађевина овде буде представљена јесте њена посебност, због тога је свега десетак градова имало шта да покаже, тврде аутори изложбе. Ипак, није тешко да издвоје најбоље.

Коаутор изложбе Адолф Штилер напомиње да је Добровићева зграда Генералштаба апсолутно јединствена. "Брашованова Команда ваздухопловства у Земуну је јединствена зграда. Те зграде су далеко изнад националног и улазе у фундус велике европске баштине последњих 100 година", сматра Шитлер.

Обе зграде су оштећене у НАТО-бомбардовању и већ деценију и по чекају санацију.

Уз грађевине настајале од тридесетих година прошлог века, на изложби има места и за генерацију такозваних паметних зграда, еколошки и енергетски усавршених.

Рудолф Ертл из ВИГ групе каже да је та компанија уложила у некретнине у Србији, истичући да инвеститори то чине само када верују у неку државу и могућности пословања у њој.

Изложбу у европској престоници у којој живи око 200.000 Срба отворио је наш амбасадор, подсећајући на сва разарања српске архитектуре у протеклом периоду.

"Веома је важно да аустријска средина види, пре свега, како то изгледа у Србији, поготово они који нису имали прилике да је посете", каже амбасадор Србије Перо Јанковић.

Српска архитектура између два светска рата и времена соцреализма представљена је у првом и једином облакодеру у центру Беча, од кога су виши само торњеви катедрале.

Са дометима архитектуре у Србији, посетиоци ће овде у галерији "Рингтурма", моћи да се упознају све до почетка априла, до када је изложба отворена.

број коментара 0 Пошаљи коментар