Осврт на дечју литературу 2014.

Када је реч о литератури за децу, годину за нама обојила је чувена синтагма Душка Радовића "Поштована децо". С једне стране због јубилеја - шест деценија од изласка истоимене збирке стихова лафа српске књижевности а, с друге стране, због налажења начина да књига буде што ближа деци.

У 2014. години књиге за бебе, прва дигитална интерактивна сликовница на ћирилици, нови предлози за читање историје, романи о осетљивим темама одрастања, више преведене литературе. 

Фантастични светови, пустоловине, загонетке, мистерије ипак су у врху дечјих интересовања. Њима се приклањају и писци, посебно нови аутори.

Ивана Нешић освојила је и жирије и читалачку публику приповестима о дечаку Мики и његовим авантурама са магијским бићима. За роман првенац "Зеленбабини дарови" награда Невен. За "Тајну немуштог језика" признање Змајевих дечјих игара "Раде Обреновић".

"Радост је главни разлог што ја пишем, што се бавим књижевношћу и надам се да и моји читаоци осећају ту радост док читају моја дела", каже писац Ивана Нешић.

У сусрет младом читаоцу и нови модел представљања литературе за децу.

Једнодневни фестивал "Крокодокодил" припреман годину дана или мултимедијални спектакл под називом "Како побећи из хорор приче" откривао је тајне жанра страве и ужаса - машту, храброст и мудрост. С врхунским ауторима деца су организовано учила како се пише хорор прича, решавала хорор загонетке, правила маске, дружила се у кафићу монструма а на позорници Дадова и слушала о литерарним делима.

"Хорор прича као тема јер сматрамо да је веома занимљива савременој деци, да се кроз хорор приче деца могу расплашити. Док читају књиге они просто решавају неке своје унутрашње скривене тајне ходнике", каже Јасминка Петровић, аутор програма "Како побећи из хорор приче".

По роману Уроша Петровића "Пети лептир" снимљен је истоимени први српски 3Д филм у режији Милорада Милинковића. Прича о дечаку Алекси који одраста у сиротишту и доживљава сусрет са оностраним, у изборној је лектири и има већ радио адаптацију.

Екранизовано дело по сценарију Саре Радојковић садржи и елементе Петровићевог романа "Деца Бестрагије".

Од истог писца и нови роман у загонеткама "Мартина велика загонетна авантура". После само две недеље од објављивања, у штампи је и друго издање. Крај романа зависи од читаоца или решења последње две загонетке којих нема у књизи.

"Јако сам поносан што сам написао нешто од чега је све потекло. Некако оно што радим је све повезано. Ево једне мале помоћи за све који ово гледају. Решење Кјарине загонетке се појављује више пута у филму „Пети лептир". Ко жели да се потпомогне мало-трк у биоскоп.", каже писац Урош Петровић.

Тражити конкретне и ефикасне начине да децу покренемо, заинтересујемо и активирамо упућивао је Душко Радовић. Година за нама бележи конкретне кораке да се деца подстакну на читање, чаролију која делује и када се корице књиге склопе.

број коментара 0 Пошаљи коментар