Отворен 59. Сајам књига – "Време је за књигу"

Вечерас је свечано отворен 59. Београдски међународни сајам књига. Уз богат изложбени програм и трибине, представиће се више од 400 домаћих и иностраних издавача, а земља почасни гост ове године је Народна Република Кина.

Пред монументалним штандом Кине, почасног госта 59. међународног београдског Сајма књига у Хали II, вечерас је отворена највећа културна манифестација у региону под слоганом "Време је за књигу".

Бројне госте домаћини су подсетили да је "свака национална култура подигнута на здању од књига, а у дубоким темељима светске цивилизације положени су древни записи на глиненим плочицама", јавља Танјуг.

"Ми смо уверени да књигама какве су пред нама и читаоцима припада будућност културе, а сајам је чудо којем се одавно не чудимо, али не престајемо да му се радујемо", поручили су организатори сајма.

У име НР Кине, земље домаћина, гостима се обратио књижевник Лију Џењун који је беседу насловио "Улога књижевности" и у којој је поручио да би "политичари из целога света требало да више читају књижевна дела, јер што се више читају, то је међусобно разумевање боље, а разлике међу нама нестају, јер смо сви ми на крају крајева ипак људи".

Изразивши задовољство што је Кина почасни гост Београдског сајма, нагласио је да "ово није само највећи сајам тог типа на Балкану, већ је и симбол културе којим се поносе сви житељи главног града, а књижевност је најбољи начин да се разуме један народ и једна нација".

Подсетивши да се наше две земље углавном познају на основу југословенских ратних филмова ("Валтер брани сарајево" и "Мост"), а и кинеских кунгфу сниманих пре 40 година, Лију је констатовао да непознавање народа води у сукобе и ратове.

Част да званично отвори сајам припала је српском академику песнику Милосаву Тешићу, који је констатовао да "сајам већ 59. пут, показује колико је српска култура широко, космополитски отворена према културама других народа".

"Столећима се обнављајући и усавршавајући сама из себе, кинеска књижевност и данас има сигурну и велику будућност", истакао је Тешић.

Рекао је да добра књига, ма које врсте била, има удела у стварању општељудских вредности.

"Вредном књигом се - по мери човекових могућности - допуњује, богати и осмишљава универзални речник постојања, али и чувају биће и бит сваког народа. Сваки писац је и непрочитан писац, јер се његово дело увек обнавља из живог пепела своје привидне превазиђености", закључио је Тешић и прогласио сајам отвореним.

У оквиру свечаног отварања насатупио је најбољи српски уметник на фрули Бора Дугић.

Изложбама и програмом форума биће обележени јубилеји: Две стотине година од настанка првих дела Вука Караџића "Писменице српског језика" и "Славеносрпске простонародне песмарице", 150 година од рођења Бранислава Нушића и век од почетка Првог светског рата.

Уз савремене кинеске писце, звезда Сајма књига биће светски признати британски писац Тони Парсонс. У наредних недељу дана дружење и едукација, уз чај и литературу, одвијаће се под слоганом "Књига продубљује пријатељство и сарадњу".

број коментара 1 Пошаљи коментар
(понедељак, 27. окт 2014, 01:11) - anonymous [нерегистровани]

Knjiga i zaboravljeno bogastvo citanja

Lepo i veoma korisno za naciju. Internet i mediji su nas udaljili od knjige