Ускладити кријтеријуме конкурса у култури

Министар културе Иван Тасовац разговорао са покрајинским секретаром за културу и јавно информисање Славишом Грујићем о начинима усклађивања критеријума конкурса које расписују Министарство културе и информисања и Покрајински секретаријат, како би што брже заживели.

Овом приликом теме су биле и приоритети о изменама и допунама закона о култури, које су планирали до краја године, као и медијских закона који се налазе у завршној фази, преноси Танјуг.

Једна од тема је био и начин на који треба да профункционише сателит деск Креативне Европе који ће бити при Покрајинском секретаријату за културу.

Такође, било је речи и о Заводу за заштиту споменика, као и о пројектима у којима би могли заједнички да наступе.

Тасовац је рекао да је ово само један у низу састанака и оцењује да сарадња две институције постаје све успешнија.

Министар је додао да су питања културе и информисања питања која се тичу свих нивоа власти, али и организација па све до појединца.

"Брига о култури и информисању је брига међународних организација, институција на националном нивоу, као и власти на републичком, покрајинском, локалном нивоу. То је брига свих нас", истакао је Тасовац и додао да је циљ да се што више умреже сви ти нивои.

Тасовац је као добар пример навео општину Бач "јер су тамо Европска комисија, међународне организације, Министарство културе, Покрајински секретаријат, као и приватни донатори и тај модел морамо да развијамо".

Грујић је рекао да су питања око културе и информисања комплексан посао, јер су веома разнородне.

Оценио да је састанак са Тасовцем добар мотив за даљу сарадњу, јер, како је истакао, постоји велики број питања у којима морају да сарађују без обзира на то што Војводина има своје надлежности и као таква би могла своју функцију да обавља самостално.

"Веома је битно да сарађујемо са Министарством и у радним телима и да се, колико је то могуће, консултујемо око израде закона, али и да заједно наступамо, као на пример у оквиру пројекта Креативна Европа", навео је Грујић.

"Војводина је добар партнер, јер имамо добру сарадњу у регији. Изузетно добре односе имамо са Мађарском, Хрватском, Румунијом... тако да са своје стране, мултинационална Војводина јесте добар репрезент Србије на културном нивоу, а надам се и на медијском плану", рекао је Грујић.

Грујић је додао да Покрајински секретаријат има подршку Министарства културе.

"Мислим да је ово време да култура у Србији, уз неке специфичности Војводине, треба да добије заједнички именитељ, да знамо у ком правцу идемо и да преузмемо одговорност за начине на које ће се култура и медији даље развијати у нашој земљи", закључио је Грујић.

број коментара 0 Пошаљи коментар