Отворена смотра "Mермер и звуци"

Kултурно лето у Aранђеловцу, у знаку је 49. смотре уметности "Mермер и звуци". Манифестацију која je синоћ отворена, у наредна два месеца, обележиће бројни ликовни, музички и књижевни програми са учесницима из земље и инострансва.

Јединственом музеју скулптура од белог мермера, на  отвореном, добија на поклон још једно дело. Рад Ричарда Дикона, британског скулптура, под називом, "Између нас". Дикон, професор у Дизелдорфу, једно  је водећих имена савремене светске скулптуре, преноси дописник РТС-а.

"То је моје прво велико дело у камену. Настало је на прошлогодишњем Симпозијуму Бели Венчац, у Аранђеловцу. Скулптура има 74 дела и може да се посматра на различите начине. Применио сам технику сечења камена тестером", каже Дикон.

Парк под Букуљом, на око 22 хектара и седамдесетак скулптура, насталих у протеклих пола века, истинско је сведочанство о правцима, трендовима и преокупацијама домаће и иностране вајарске уметности.

Селектор Симпозијума "Бели Венчац", Мрђан Бајић, каже, да је цео парк под Букуљом, један еманципаторски потез. Уметност овде припада свима, каже Бајић и позива људе да гледају трагове визуелног стваралаштва коме и сами припадају.

Јединствено прожимање уметности, привукло је до сада више од хиљаду вајара, керамичара, књижевника, редитеља, композитора,  културних посленика са свих континената. Високи уметнички критеријуми у креирању сваког програма, одржали су ту јединствену смотру на Балкану.

Миодраг Фишековић, директор Смотре "Мермер и звуци", каже да за протеклих 49 година око 300 вајара урадило скулптуре великих формата, које се налазе у целој старој Југославији, а део у парку Буковичке бање, око 700 дела од керамике, што је највећа збирка у Европи.

број коментара 0 Пошаљи коментар