Живот за уметност

Пироћанка Милена Мијалковић Николић, историчарка уметности и акварелисткиња, свој живот продужила је сликањем. Има 92 године и обележила је 60 година од прве самосталне изложбе.

Цео свој живот посветила је уметности. Милена Мијалковић Николић каријеру је почела 1944. године као глумица пиротског Народног позоришта. Касније је упловила и у редитељске воде, а сценограф и костимограф била су јој успутна занимања.

По дипломирању историје уметности посветила се педагошком раду и сликању. Сликарство је њена највећа љубав и из њега црпе своју животну енергију. Чак и сада, када се у 92. години опоравља од болести, живи за уметност.

"Једва чекам да узмем опет четкицу. Док очи још виде. Ја мислим да сам доживела ове године само захваљујући своме послу", каже ова сликарка.

Упорност и подршка породице најбитнији су за уметника, каже Милена Мијалковић Николић и додаје да је током живота уживала велику подршку најпре родитеља, а касније супруга.

Иако је пробала све технике, до данас је остала верна акварелу, техници коју многи уметници потцењују.

"Некако сам се ту најбоље снашла. Уље ми је било тешко, не тешко за рад, него тежина гледања и доживљаја, а акварел ти даје ваздух, простор, ширину", рекла је Милена.

Младима који желе да се баве уметношћу, професорка Мијалковић Николић поручује да морају много да раде и буду упорни. А када је у питању уметност она никада није имала дилему.

"Не, не, и сада када бих се вратила у живот опет би било - моја четкица и бирање интересантних мотива", говори Милена.

број коментара 0 пошаљи коментар