Бетовенова симфонија, инспирација и изазов

На летњој позорници у Нишкој тврђави, под диригентском палицом Сузане Костић, здружено су наступили оркестар Факултета уметности, нишки симфонијски оркестар, више нишких и један београдски хор.

На летњој позорници у Нишкој тврђави изведена је Бетовенова Девета симфонија. То је још једна у низу манифестација у оквиру државног пројекта обележавања јубилеја Миланског едикта. 

За више од триста извођача, углавном Нишке музичке снаге, Бетовенова Девета симфонија представља инспирацију и изазов.

На летњој позорници у Тврђави здружено су наступили оркестар Факултета уметности, нишки симфонијски оркестар, више нишких и један београдски хор. 

Непосредно пре извођења Симфоније, немачки амбасадор у Србији Хајнц Вилхелм рекао је да Србија само уз европску перспективу има шансу за трајно благостање, стабилност и социјалну правду.

Немачки амбасадор је рекао да је Бетовенова Девета симфонија изабрана као европска химна и да ниједна друга симфонија не представља тако јасан симбол јединства народа у њиховој разноврсности, а истовремено опомену народима да негују узајамно поштовање и толеранцију.

"Сви ће људи браћа бити, централно је место Девете симфоније", казао је Вилхелм и додао да је толеранција суштински елемент симфоније, као што је толеранција била основна идеја Миланског едикта, чији јубилеј ове године славимо.

Концерту у Нишу присуствовали су председник Народне скупштине Небојша Стефановић, министар културе и информисања Братислав Петковић, саветник за културу председника Србије Радослав Павловић, представници јавног и културног живота Ниша и грађани који су испунили Лертњу позорницу до последњег места.

Немачка амбасада је помогла одржавање овог музичког догађаја, а домаћин вечери био је немачки амбасадор.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(недеља, 16. јун 2013, 15:36) - Svetlana [нерегистровани]

informacija

Cestitke! Bilo je fenomenalno! Da li postoji ikakva mogucnost da se dobije, snimi, kupi... ceo koncert?

(недеља, 16. јун 2013, 13:02) - Sai Baba [нерегистровани]

Kad moze gradonacelnik

Бетовенова симфонија, инспирација и изазов za gledaoce je da li se aplaudira izmedju stavova.

(недеља, 16. јун 2013, 10:23) - Dejan II [нерегистровани]

Za svaku pohvalu

Kultura je među nama ali postoje neke nevidljive sile koje je sputavaju. Izvođenje IX Simfonije L.v.Betovena je moćan prikaz šta sve postoji u našoj sredini. Sve čestitke!

(недеља, 16. јун 2013, 00:07) - istokdejan [нерегистровани]

bravo

predivno veče na Niškoj tvrdjavi, bravo.