Ретка издања Јована Дучића

Отворена изложба ретких издања књига Јована Дучића у Библиотеци града Београда, поводом 70 година од пишчеве смрти. Међу изложеним делима је и последња Дучићева збирка песама "Лирика" коју писац није имао прилику да види.

Поводом 70 година од смрти Јован Дучића, песника, мислиоца, дипломате и академика у Библиотеци града Београда отворена је изложба ретких издања Дучићевих књига, колекционара Срђана Стојанчева коју приређује Српско библиофилско друштво.

Ово је Дучићев првенац. Збирку стихова објавило је 1901. године уредништво листа "Зора" у Мостару. Изложена је и књига Дучићевих песама из 1911. године. Други примерак се чува у Народној библиотеци Србије, а трећи је у Универзитетској библиотеци "Светозар Марковић".

Генерални секретар Српског библиофилмског друштва Иван Лазаревић објашњава да је збирка интересантна због тога што је Дучић са њом конкурисао за добијање награде академије наука, али да "лично није био задовољан својом збирком песама али је награду ипак добио".

Међу изложеним ретким издањима је и последња Дучићева збирка песама. Други примерак се налази у фонду библиотеке Српске академије наука и уметности.

"Зове се Лирика. Издата је 1943. године у Америци, али, нажалост, Дучић који је умро у то време збирку није имао прилику да види. Постоје само два примерка", рекао је Лазаревић.

У колекцији Срђана Стојанчева је и књига са песниковом посветом историчару и професору Универзитета у Београду, Васиљу Поповићу.

Професор Александар Јерков каже да је на седамдесетогодишњицу његове смрти јасно да је Дучић један од највиталнијих делова наше књижевне традиције и наше књижевне успомене и да се "у његовом звуку и његовим дилемама којим је продужавао свој песнички живот и свој век, огледа заправо сва лепота српске литературе у двадесетом веку".

број коментара 0 пошаљи коментар