"Константин - знамење анђела"

У оквиру обележавања јубилеја Миланског едикта, премијерно ће бити приказана представау Нишу ће 27. фебруара премијерно бити приказана представа "Константин - Знамење анђела", у копродукцији Народног позоришта из Ниша и Народног позоришта из Београда.

Поводом јубилеја Миланског едикта, народна позоришта у Београду и Нишу најављују заједничку премијеру драме "Константин - знамење анђела". По оригиналној драми писца Дејана Стојиљковића, "Еп о Константину" режира Југ Радивојевић. Играју 22 глумца из Београда, Ниша, Крагујевца, Приштине, Зајечара, Крушевца и Лесковца.

Глумачки тим снова централне Србије - тако је у Народном позоришту у Београду представљена екипа која за пет недеља треба да припреми монументалну представу о Константину.

"Мој Константин је највећи војсковођа у историји римског царства, велики реформатор, светац, а истовремено човек од крви и меса, отац, син и брат", каже Дејан Стојиљковић, аутор драме.

Вук Костић тумачи младог контрадикторног Константина, а Миодраг Кривокапић игра старога Коснтантина.

"Морам да признам да се прибојавам, тако је огромно, надам се да нас неће прогутати", каже Кривокапић.

За доајена Мирка Бабића, улога Константанивог оца је круна каријере.

"Ово је мени ново рађање,у оном правом, емотивном смислу. Продужава ми живот, а глумац што је урадио, урадио је", каже Бабић.

На питање каква је царица Фауста, Константинова друга супруга, глумица Тамара Драгичевић каже да је озбиљна жена, која зна шта хоће, опасан женски лик.

Аутор Стојиљковић, ново име српске драматургије, и редитељ Југ Радивојевић, предвиђају представу епских узбуђења.

"Треба да нас подстакне на то да поверујемо да можемо да будемо бољи људи, да је духовни преображај могућ, сваког појединца, самим тим и друштва и народа и треба да тежимо томе", каже Радивојевић.

После нишке премијере, 27. фебруара, извођењу представе у Београду, 4. марта, присуствоваће патријарх српски Иринеј и председник Србије Томислав Николић.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(четвртак, 24. јан 2013, 15:25) - anonymous [нерегистровани]

Svetsko, ali Lokalno

Cela ova ceremonija ce proci u paznji tek lokalnog stanovnistva, a ocekivanja su bila svetska ili bar evropska.
Sada se pokazuje propusteno da se ipak podigne onaj najveci Krst na svetu i time uzbudi svetska javnost i pokrene njihova paznja i zainteresovanost.
Danasnji covek trazi senzaciju a ne postovanje i karakternost!?
Zato Amerikanizacija sveta uspeva cak i kada se jako lomi preko morala hriscanskih zahteva i osudjuje nasilje nad ljubavlju.