Класици се враћају у књижаре

Сабрана дела Станислава Винавера и Борислава Пекића, објављена ове године, симболишу повратак домаћих класика у књижаре.

Објављивањем сабраних дела Станислава Винавера и Борислава Пекића, заокружује се низ капиталних издања која су обележила ову годину. Тиме се попунила дугогодишња празнина, а дела домаћих класика постала су доступнија.

Иако прво пада у очи шаренило плишаних играчака и лаког штива, у књижарама су све дуже полице с натписом "класици". А на њима све је више нових издања домаћих великана.

"Класици су комерцијални писци. Тако да и Андрић, и Пекић и Сарамаго трају и остају и њихове књиге се продају", каже уредник у Лагуни Дејан Михајловић.

Ту су и важне странице српске књижевности, дела једног од наших најзначајнијих писаца 20-ог века, Борисава Пекића, творца непревазиђених метафора у писању балканске историје.

"Интересовање за Пекића сваке године је велико и показује да је Пекић велики писац", каже Михајловић.

"Борислав Пекић је један од најомиљенијих писаца, без обзира да ли људи воле класику или лаганије стране", каже запослена у једној књижари Сандра Савковић.

"Као неко ко ради у књижари могу да вам кажем да се класици поново траже, да купци стално траже Андрића, добре ствари, добре књиге", прича Угљеша Давидовић.

Важан издавачки подухват, важна и пажња публике за Сабрана дела Станислава Винавера.

"Велики догађај. Станислав Винавер, најевропскији интелектуалац у српској култури, а и најсрпскији интелектуалац у знатно ширим, европским размерама", истиче приређивач Гојко Тешић.

Старији ће им се враћати, млађи ће их откривати, а све је део обнављања класичних вредности. Великани су се вратили у наше књижаре.

број коментара 1 пошаљи коментар
(среда, 20. феб 2013, 07:09)
anonymous [нерегистровани]

Sabrana dela

Lepo,A sta se ceka sa sabranim delima Branislava Nusica,Borisava Stankovica, Branka Copica ,Laze Kostica i Jovana Ducica.