Дан јеврејске културе

Концертом у Коларчевој задужби, обележен Европски дан јеврејске културе у Београду.

Европски дан јеврејске културе прославља се једном годишње, првог викенда у септембру. Широм Европе, јеврејске заједнице представљају своје најзначајније уметничко наслеђе. Концертом у Коларчевој задужби, овај дан обележен је и у Београду.

Хор "Браћа Барух" један је од синонима јеврејске културе у Србији и очекивано му је припало централно место у оквиру обележавања Дана јеврејске културе. Састав његових чланова већ га одређује као важан мост између српске и јеврејске заједнице.

"Хор 'Браћа Барух' је ново име за Јеврејско певачко друштво основано још 1879. године. Специфичан је јер је још у почетку подржавао учешће српског и јеврјејског и других народа. Са те стране је специфичан, а са друге то је најстарији активни јеврејски хор на свету", каже диригент Стефан Зекић.

Концерт "Векови сећања и заједништва" осмишљен је да музиком укаже на нераскидивост култура, али и да подсети на трагове и утицаје јеврејског наслеђа. Историја бележи да су јеврејски композитори дали допринос српској музици и култури, као и да музике наше две културе имају заједничких тачака.

"Очигледније је у духовној музици да се неки мелодијски обриси могу пронаћи и у српској и у јеврејској традицији. Неки трагови се могу наћи просто како та цела прича потиче из Јерусалима као исходиште свега, па и хришћанства", рекао је диригент Зекић.

У Србији данас живи мала јеврејска заједница која броји око три хиљаде чланова. Препознатљива по веома цењеном хору, заједница је омогућила публици да чује и први наступ Јеврејског камерног оркестра, састављеног од младих али и реномираних српских извођача. Такође, публици су се представили и чланови Националне фондације за игру.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(понедељак, 03. сеп 2012, 18:31) - Aspalathos [нерегистровани]

zvezde

Na cntralnom spomeniku palim žrtvama u Drugom svetskom ratu na Jevrejskom groblju u Beogradu sa jedne strane nalazi se PETOKRAKA i natpis ćirilicom, a simetrično na drugom krilu ŠESTOKRAKA i matpis na ivritu (hebrejskom). Zar to ne govori mnogo o sličnoj sudbini kroz zajedničku istoriju dva naroda?!