Повратак књиге на Косанчићев венац

Народна библиотека Србије обележила дан када је бомбардована њена зграда на Косанчићевом венцу.

Дан сећања на разарање Народне библиотеке Србије у немачком бомбардовању 6. априла 1941. године започео је полагањем књига на Косанчићевом венцу у Београду, на коме се до почетка Другог светског рата налазило здање Народне библиотеке Србије.

Књиге је положио велики број грађана, као и министар културе Предраг Марковић који је на зидине библиотеке ставио Андрићев роман На Дрини ћуприја, часопис Српска проза посвећен Радославу Петковићу и Капију Балкана Светлане Велмар Јанковић.   

Марковић се обратио присутнима одбивши да стане под кишобран у знак "солидарности" са књигама које није имао ко да заштити ни од пожара, а сада ни од кише.

Он је захвалио амбасадорима 30 земаља који су присуствовали том свечаном чину и истакао да је ово већи број него икада до сада, а Србији је подршка потребнија више него икада.

Министар је, такође, захвалио свима који су дошли да положе књиге и изразио наду да ће акција "Вратимо књиге на Косанчићев венац" имати срећно финале изградњом споменика и новог одељења Народне библиотеке на том месту.

Беседу поводом Дана сећања на спаљене књиге одржао је књижевник, преводилац, уредник Редакције културе Информативног програма РТС-а Александар Гаталица рекавши да је 6. април 1941. "без сумње најтужнији дан у историји Народне библиотеке, образовања, културе и памћења српског народа".

"Тог дана изгубљен је практично целокупан фонд Нродне библиотеке, радови читавих генерација људи, хронике целокупних векова. И све се то догодило у једном трагичном дану, на врху овог брега са дивним погледом на међуречје, у дану када смо ратној олуји понудили и наша слова, и наше речи и наше реченице", рекао је Гаталица.

Он је рекао да се нада да ће књиге које су донете на Косанчићев венац призвати време у којем ће се на том месту налазити или споменик књизи или ново одељење Народне библиотеке Србије.

Програм обележавања Дана сећања на разарање Народне библиотеке наставља се у згради Библиотеке представљањем нових издања и старих књига.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(понедељак, 09. апр 2012, 18:01) - Petar [нерегистровани]

Obnova

Nemojmo samo i stalno plakati zadesila nas je velika tragedija zato svim snagama Obnovimo našu biblioteku, bolje što pre jer neko će se naći kad tad ko će doneti takvu odluku !

(петак, 06. апр 2012, 18:47) - ][ [нерегистровани]

][

Ово и ови и јесу Наше снаге.
Лепим опомињемо колико Смо жилави.