Пикасова дела у Београду

Дела Пабла Пикаса израђена од керамике, сребра и злата изложена у Београду. Изложба у преуређеном простору бивше фабрике "Беко", биће отворена до 15. априла.

Изложба шпанског уметника Пабла Пикаса "На Азурној обали" отворена је у Београду, а публици су представљена мање излагана дела тог уметника израђена од керамике, сребра и злата.

У преуређеном простору бивше фабрике "Беко" постављено је око 100 предмета, међу којима су три медаљона од злата, три тањира од сребра, око 20 плаката и Пиксасови радови рађени у керамици.

Међу изложеним предметима налази се и плакат који је Пикасо радио за југословенски филм Вељка Булајића Битка на Неретви

Министар културе, информисања и информационог друштва Предраг Марковић рекао је отварајући изложбу да је она организована захваљујући приватној иницијативи.

"Државе које сјајно сарађују као Шпанија и Србија не стижу довољно да размене искуства, али је зато ту приватна иницијатива", истакао је Марковић.

Амбасадор Шпаније Артуро Лаклаустра Белтран рекао је да изложба има посебан значај због великог броја изложених експоната који представљају мање познату страну Пикасовог стваралаштва.

"Иако изложени предмети нису правог ликовног карактера, они носе обележја по којима је Пикасо познат у свету, а то је његова усредсређеност на човека", навео је амбасадор.

Белтран је рекао да се Пикасо, без обзира на технику коју је користио, доказао као значајна личност и универзални уметник у целом свету. 

Директор Института "Сервантес" Антонио Лазаро Гозало рекао је да је Пикасо почео да се бави керамиком када је дошао у Валори на Азурној обали, градић који је у Римско доба био познат по керамици.

Гозало је рекао да је Пикасо у том периоду живота израдио више од 4.000 предмета у керамици, као и значајан број радова у бронзи и две фреске под називом "Рат и мир".

Гозало је додао да је истовремено када и у Београду, у Шпанији, у Мадриду отворена изложба 66 графика Пабла Пикаса.

Изложба "На Азурној обали" у Београду гостује захваљујући словеначкој галерији "Дева Пури" која је организовала и поставку "Божанствени светови" Салвадора Далија 2010. године у Музеју историје Југославије.

Изложена су дела која су прикупљена из три приватне колекције у Француској. Ти експонати су прво били изложени на Бледу, прошле године, а после Београда биће пресељени у Дубровник.

Изложба ће бити отворена до 15. априла, сваког радног дана осим понедељка.

број коментара 0 пошаљи коментар