Откривена биста Стевану Раичковићу

На Калемегдану откривена биста песнику Стевану Раичковићу, дело вајара Александра Зарина. Оно место које Раичковић заузима у српској поезији добио је и на Калемегдану у "српском песничком пантеону", рекао академик Матија Бећковић.

Спомен-биста песнику Стевану Раичковићу, дело вајара Александра Зарина, откривена је данас на Калемегдану, у Београду. Бисту, смештену наспрам бисте Милоша Црњанског, открио је академик Матија Бећковић.

"Мало је оних који су ту част више заслужили, а још мање оних који би овај чин дубље доживели и умели више да цене. Неуморни шетач, Стеван Раичковић прошао je безброј пута и овом стазом и верујем, да је сам бирао место за себе, ово би изабрао", рекао је Бећковић том приликом.

Према његовим речима, оно место које Раичковић заузима у српској поезији добио је и на Калемегдану у "српском песничком пантеону".

Глумац Милан-Цаци Михаиловић изрецитовао је окупљеним грађанима и члановима породице стихове Раичковићевих песама Песма и смрт, Нити и Камена успаванка.

Биста Стевана Раичковића била је код песника до његове смрти 2007. године, а од тада у поседу његовог сина Милоша Раичковића.

Оригинална биста била је позајмљена Граду Београду, Секретаријату за културу, да би се излила бронзана копија која је постављена на Калемегдану.

број коментара 0 Пошаљи коментар